Frédéric Cho: ”Mycket står på spel”

”Mycket står på spel”

Uppdaterad
Publicerad

Filip Struwe pratar med kinaexperten Frédéric Cho om det historiska ledarskiftet i Kina som inleds idag.

Idag inleddes kinesiska kommunistpartiets partikongress som kommer att leda till ett omfattande ledarskifte. Xi Jinping väntas ta över presidentposten från Hu Jintao, och Li Keqiang blir ny premiärminister efter Wen Jiabao. Det handlar om ett generationskifte i den högsta ledningen för världens andra största ekonomi, och det är mycket som står på spel, säger Frédéric Cho kinarådgivare på Handelsbanken:

– Det är ju ett nytt ledarskap som tillträder som ska styra Kina på alla plan de kommande 10 åren. Förändringen gäller inte bara allra högst upp i kommunistpartiets ledning utan på flera andra nivåer, det sker en föryngring.

Kina utser nya ledare

Finns det anledning att vara positiv eller orolig inför framtiden för Kina?

– Det finns all anledning att vara nyktert realistisk till Kina, man ska vara positiv men samtidigt realist. Det är ett stort land med enorma utmaningar och de har bara kommit halvvägs. Nu har man byggt landet fysiskt, materiellt är det väldigt utvecklat. Men nästa steg, de strukturella och på sikt de politiska reformerna – som att stärka rättsstaten – det kommer att ta tid.

Se hela samtalet bland annat om hur Kina påverkar Sverige i framtiden, och om det kan bli demokrati i Kina, klicka på videon ovan!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina utser nya ledare

Mer i ämnet