Foto: TT

Myndigheter varnar för hungriga björnar

Uppdaterad
Publicerad

Björnen kommer. Och är utsvulten. Myndigheter i Nevada manar folk att se upp för en formidabel björninvasion. Under bara ett dygn denna vecka haffades tio hungriga svartbjörnar i delstaten i västra USA.

Sedan den 1 juli har NDOW (Nevada Department of Wildlife) fångat in och förflyttat över 40 björnar, som kommit för nära människor eller på annat sätt orsakat fara. Av dessa har alltså mer än var fjärde hittats denna vecka, och när det nu blir kallare väntas antalet fortsätta vara högt.

– Björnaktiviteten är helt väntad. Björnarna är hungriga, vi lider av långvarig torka, och djuren letar överallt efter mat för att äta upp sig inför vintern, säger NDOW:s talesman Chris Healy enligt amerikanska medier.

En björn kan öka sitt dagliga kaloriintag från 3.000 till 25.000 för att lägga på sig rejäla fettlager inför idets vintersömn. Det innebär att nallen ställer om från att äta liknande mängder som en människa sätter i sig per dag – till nästan tio gånger så mycket.

– När björnarna är så här hungriga får inget stå i deras väg, varnar NDOW:s biolog Carl Lackey.

Även på andra håll i USA rapporteras ovanligt mycket björnaktivitet. Häromveckan dödades en vandrare av en björn i New Jersey, vilket beskrivs som den första sådana tragedin i modern tid där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.