• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Sökandet fortsätter efter överlevande från det TransAsia-plan som kraschade i Taiwan. Minst 32 personer dödades i kraschen – 11 saknas fortfarande: ”Vi kommer inte att ge upp, vi fortsätter att leta”, säger Yeh Chun-Hsing vid Taiwans brandmyndigheter. Foto: TT

Myndigheterna i Taiwan: Vi fortsätter leta

Uppdaterad
Publicerad

De taiwanesiska myndigheterna vägrar ge upp hoppet om de personer som fortfarande saknas efter TransAsia Airways-flygplanet kraschade i Taipeifloden. Minst 32 personer ska ha dödats i kraschen, uppger CNN.

Med 58 personer ombord kraschade TransAsias GE235 på onsdagen kort efter att planet lämnat flygplatsen. Besättningen ropade till flygledningen om problem med den ena av de två motorerna och dramatiska bilder visar hur planet vred sig åt sidan, och precis missade några höghus för att sedan slå vingen in i en motorvägsbro och en taxi som stod på bron innan det störtade i floden.

”Vi ger inte upp”

Minst 32 personer ska ha dödats i kraschen, ett antal personer saknas fortfarande. Även två personer på marken uppges ha skadats.

Flygolyckan i Taiwan

– Vi har inte hittat överlevande eller kroppar av de 11 som fortfarande saknas, men vi kommer inte att ge upp. Vi fortsätter att leta, säger Yeh Chun-Hsing vid Taiwans brandmyndigheter.

”Trodde jag skulle dö”

Tidningen Taiwan United Daily skriver att en flygvärdinna, Huang, säger att hon klarade sig genom att klättra ut ur den bakre delen av planet. Då upptäckte hon att hon var i vattnet.

– Jag trodde jag skulle dö, säger hon, enligtr Reuters.

Piloterna dog

Flygmyndigheterna i Taiwan uppger att 15 personer överlevt kraschen, av dem var tre kineser.

42-årige piloten Liao Chien-Tsung samt andrepiloten fanns bland de som dog.

Enligt taiwanesisk media kämpade piloten desperat för att försöka styra planet mellan hus och affärsbyggnader innan han kraschade ner i floden.

Chien-Tsung uppges ha haft 4.916 flygtimmar och andre piloten 6.922 timmar.

Motorn slocknade

Piloten ska även ha klarat av anslutningsproverna till flygvapnet och han har flugit för China Airlines, det största bolaget i Taiwan, innan han började jobba för TransAsia.

Det sista meddelandet från en av piloterna var:

– Mayday, motorn slocknar!, enligt en flygkpontrolls-inspelning.

Att motorn slocknar kan bero på att bränsletillförseln till motorn avbryts eller när det är fel på förbränning, men tvåmotoriga flygplan kan flyga med bara en motor.

Har hittat svarta lådan

Olyckan var den senaste i en rad flygolyckor i Asien och den andra för TransAsia på bara sju månader.

Myndigheterna i Macau uppger att planets motor bytts ut på flygplatsen i Macau den 19 april förra året på grund av ett motorrelaterat tekniskt problem. Arbetet utfördes av tekniker från TransAsia och flygplanet lämnade Macau två dagar senare.

Planet ska så sent som den 26 januari har genomgått underhållsarbete.

Enligt tjänstemän i Taiwan har planets svarta låda hittats men man har ännu inte fått någon information från den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygolyckan i Taiwan

Mer i ämnet