Kvinna protesterar mot nakenförbud i San Francisco Foto: Scanpix

Nakenprotest mot nudistförbud

Uppdaterad
Publicerad

San Francisos liberala rykte fick sig en liten törn i dag. Trots nakenprotester ända inne i stadens beslutande församling klubbades nakenförbudet igenom med minsta möjliga marginal.

Rätten att vandra naken omkring på gatorna har de senaste veckorna varit hett debatterad i San Francisco på USA:s västkust.

Främst i stadsdelen Castro har nudister samlats och uträttat sina vardagliga sysslor i bara mässingen, vilket har retat en del boende i staden.

Efter att bunten med klagomål växt sig hög föreslog stadsdelshandläggaren med det i sammanhanget komiska namnet Scott Wiener ett förbud mot att visa könsorgan och stjärt på allmän plats med undantag för marknader och vissa arrangemang.

Lagförslaget ledde till såväl högljudda som handfasta protester från stadens nudister, men när förslaget i dag gick till omröstning vann förbudsidan med knappast möjliga marginal, sex röster mot fem.

Motståndarna fanns inte bara bland nudisterna. De som röstade mot förslaget argumenterade att det skulle stjäla resurser för polisen som borde användas för att ta itu med större problem.

Under själva omröstningen valde också en del av åhörarna att protestera genom att ta av sig kläderna. De blev snabbt utförda från rummet. (se klippet ovan)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.