Nationella frontens partiledare Marine Le Pen. Foto: TT

Nationella fronten får ryskt miljonlån

Uppdaterad
Publicerad

Ingen fransk eller europeisk bank vill låna ut pengar till Frankrikes högerpopulistiska parti Nationella fronten. Därför vänder sig nu partiet till Ryssland för att låna pengar till kommande valkampanjer.

Totalt rör det sig om nio miljoner euro, ungefär 83 miljoner kronor, som franska Nationella fronten (Front National) har fått låna av den ryska banken First Czech Russian Bank. Det avslöjar den franska tidskriften Mediapart.

”Ingen vill längre ge oss en cent”

Anledningen till att man vänder sig till Ryssland är att man, enligt partiet, helt enkelt inte längre har något val.

– Ingen bank vill längre ge oss en cent, säger partikassören Wallerand de Saint-Just till public service-radion France Info.

– Jag har tagit kontakt med en stort antal franska och europeiska banker. Jag har fått några svar, och det var alltid helt och hållet negativa svar.

Ska finansiera kampanjer

Partiledare Marine Le Pen har tidigare i höst själv också konstaterat att partiet har haft problem att få lån godkända av banker i hemlandet.

Det högerpopulistiska partiet ska använda pengarna från det ryska lånet till att finansiera kommande valkampanjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.