Ryssland har aldrig officiellt medgivit att man ska ha beväpnat separatisterna eller skickat in rysk militär i Ukraina. Foto: TT

Nato: Ryska trupper drar sig ur Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal ryska trupper ska vara på väg att lämna östra Ukraina, uppger Natokällor till BBC.

Pro-ryska trupper ska ha befunnit sig och stridit i de östukrainska regionerna Donetsk och Luhansk sedan april i år. Enligt Nato ser nu många av dessa trupper ut att vara på väg att dra sig tillbaka, rapporterar BBC.

En Natobefälhavare uppger att det är svårt att avgöra exakt hur många trupper det rör sig om, eftersom pro-ryska separatister håller flera av gränsövergångarna. Klart är att en del av trupperna kommer att stanna kvar i östra Ukraina.

– Det har skett ett signifikant tillbakadragande av ryska konventionella styrkor från inne i Ukraina, men många tusen är fortfarande posterade i närheten av gränsen, uppger överstelöjtnant Jay Janzen för Reuters.

Separatister avser hålla val

Så sent som för en vecka sedan sade sig Nato tro att cirka 1.000 ryska soldater fortfarande befann sig i Ukraina trots minskande antal sedan eldupphöret den 5 september.

Samtidigt har fredsarbetet i östra Ukraina låst sig efter att proryska rebeller meddelat att de avser hålla val den 2 november och sedan installera egna parlament.

Ryssland har aldrig officiellt medgivit att man ska ha beväpnat separatisterna eller skickat in rysk militär i Ukraina.

Över 3.000 personer har hittills mist sina liv i den väpnade konflikten, enligt BBC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.