Ukrainas utrikesminister Andrii Deshchytsia och Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen Foto: TT

Nato ökar samarbetet med Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det ukrainska parlamentets beslut att godkänna en gemensam militärövning med Natoländer på ukrainskt territorium faller inte i god rysk jord.

– Ett bra sätt att utveckla våra väpnade styrkor, sade Ukrainas tillförordnade försvarsminister inför omröstningen på tisdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ryssland reagerade liksom tidigare starkt på de ukrainska Nato-trevarna. Tidigare försök i den vägen ”ledde till att de rysk-ukrainska politiska kontakterna frystes, att det blev 'huvudvärk' i relationerna mellan Ryssland och Nato och till splittring inom det ukrainska samhället”, hette det i ett ryskt UD-uttalande som återgavs av Interfax.

Krimkonflikten

Nato-möte oroar

Uttalandet bör ses mot bakgrund av både Natos pågående utrikesministermöte i Bryssel och det faktum att Ryssland chockhöjt priset på gasleveranser till Ukraina. I det ryska uttalandet hävdas vidare att en majoritet av ukrainarna inte stöder tanken på ett ukrainskt Nato-medlemskap.

Mer välkommet på ryskt men också västeuropeiskt håll var parlamentets beslut att de självförsvarsgrupper som bildats under den politiska krisen ska avväpnas.

– Ukrainas folk kräver ordning. De som bär vapen – förutom polisen, säkerhetstjänsten och nationalgardet – är sabotörer, sade Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov inför omröstningen.

256 ledamöter röstade för beslutet, ingen röstade emot.

Extremister avväpnas

Kort efter beslutet ingrep polisen mot den högerextremistiska rörelsen Högra sektorn. Vid en razzia som föregicks av skottlossning hittade polisen en vapengömma i rörelsens högkvarter. Detta utrymdes och medlemmarna fördes iväg med bussar, rapporterade ukrainska medier.

Att spänningen inte minskat framgick efter Natos utrikesministermöte dit även Ukraina bjudits in. I ett uttalande heter det att Nato ställer in ”allt praktiskt civilt och militärt samarbete” med Ryssland på grund av annekteringen av Krimhalvön. I stället intensifieras samarbetet med Ukraina. Allt i linje med vad generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen tidigare aviserat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet