Natochefen Anders Fogh Rasmussen gav beskedet om specialstyrkan under en presskonferens på måndagen. Foto: TT

Nato skapar ny snabbinsatsstyrka

Uppdaterad
Publicerad

Allt eftersom krisen i Ukraina djupnar växer oron i övriga Europa. Även militäralliansen Nato märker av oron, och nu har man beslutat att skapa vad som kallar för en ”spjutspets” – en insatsstyrka som ska kunna agera inom loppet av två dagar.

Nato svarar på Ukrainakrisen genom att skapa en särskilt insatsstyrka med potentiellt flera tusen soldater. Styrkan ska kunna sättas in i oroshärdar med så lite som två dagars varsel.

Det beskedet lämnade Natochefen Anders Fogh Rasmussen på måndagen men ett formellt beslut väntas tas när ledare för alliansens 28 medlemsländer möts i Wales på torsdag, skriver Reuters.

Krimkonflikten

– Vi kommer att se till att alliansen är redo, kapabel och villig att försvara alla allierade mot en eventuell attack, sade Rasmussen vid en presskonferens.

”Spjutspets ska utvecklas”

Nato har redan en snabbinsatsstyrka men den nya ska korta reaktionstiden.

– Vi kommer att utveckla vad jag skulle kalla en spjutspets, sade Rasmussen.

Samtidigt meddelade Rasmussen att alliansen kan tänka sig ha en mer synlig närvaro i Östeuropa ”så länge som det behövs”, uppger AFP.

Krisen väcker oro

För Natos nyare medlemmar – som Polen och de baltiska staterna – har krisen i Ukraina väckt oron för Rysslands potentiella ambitioner. Nato har därför haft ett mindre antal trupper och flyg i regionen på roterande basis.

Rasmussen upprepade också att alliansen står beredd att försvara sina medlemmar och att närvaron i öst kan utökas. Nato utesluter dock permanenta baser i Östeuropa eftersom det skulle vara ett brott mot ett avtal mellan Ryssland och Nato från 1997 – ett avtal som Rasmussen påpekade att Ryssland klart bryter mot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet