Flygbilder på den ryska invansionen, enligt Nato Foto: Nato

Nato: Här är bildbeviset på ryska intrånget

Uppdaterad
Publicerad

Nysläppta satellitbilder från försvarsalliansen Nato, uppges visa att ryska stridstrupper nu finns på ukrainskt territorium.

”Detta är ytterligare bevis på att ryska stridssoldater, utrustade med avancerad krigsutrustning, agerar på plats på ukrainskt territorium”, uppger brigadgeneral Nico Tak, chef för Natos operationella krisenheten, på Natos hemsida.

Nytagna bilder

Bilderna som släpptes under torsdagskvällen ska enligt Nato visa att ryska stridstrupper är rustade för krig på ukrainsk mark. Det finns ingen oberoende källa som har verifierat att bilderna är tagna på ukrainskt territorium.

Krimkonflikten

Bilderna, som tagits under de senaste dagarna i augusti, visar ryskt artilleri som rör sig i konvoj genom den ukrainska landsbygden, innan de inrättar sig på positioner i området Krasnodon i Ukraina.

Toppen av isberget

Bilderna, ska enligt Nato, bara visa ”toppen av isberget” av de ryska truppernas rörelser på ukrainsk mark.

– I östra Ukraina har vi upptäckt stora mängder avancerade vapen, inkluderat luftvapenssystem, stridsvagnar och bepansrade trupptransportfordon som separatiskska grupper är kända för att använda, uppger Natos brigadgeneral Nico Tak på sajten.

Försäkrar äktheten i bilderna

Enligt Nato visar också bilder hög rysk aktivitet i närheten av den ukrainska gränsen. Nato tror att detta har ett samband med den aktivitet som sker innanför den ukarinska gränsen.

Samtidigt uppger USA:s utrikesdepartement att de ser mönster av ”ökad rysk aggression” inne i Ukraina. USA överväger också nya åtgärder som svar på Rysslands agerande, där sanktioner anges som den mest effektiva metoden.

Det företag som bildhanterat bilderna åt Nato heter Digital Globe. Bilderna inte har förvrängts eller ändrats på något sätt, enligt Nato.

Ryssland förnekar bilderna

Den ryske OSSE-delegaten Andrey Kelin säger dock, enligt RT.com, att ”det finns ingen rysk inblandning på ukrainsk mark, inga soldater eller utrustning”  i området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet