Nätprotest mot syraattacker i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Med tusentals bilder på Instagram protesterar nu människor i Iran mot de senaste veckornas syraattacker mot kvinnor i staden Isfahan.

Minst åtta kvinnor har de senaste veckorna attackerats med syra i staden Isfahan, som är en av Irans största städer. Motivet är oklart, men vissa menar att det har handlat om att religiösa extremister tagit lagen i egna händer för att se till att kvinnor rättar sig efter landets sedlighetslag som kräver att de ska täcka sitt hår.  

Händelserna har väckt uppmärksamhet i hela Iran och folk har samlats i flera städer för att protestera mot attackerna. Även på nätet visar nu människor sitt stöd för offren och sin avsky mot attackerna.

Medier

Tusentals bilder publicerade

På hashtagen #stopacidattacksiniran på Instagram har ett tusental bilder publicerats. På en tecknad bild av kvinna vars ansikte till hälften består av ett döskalle står det ”Vissa sår läker aldrig”.

De flesta sociala medier som Twitter och Facebook är blockerade i Iran, men befolkningen kringgår spärrarna på olika sätt. Instagram är än så länge fortfarande tillåtet att använda.

Siosepol-bron används som symbol

Under hashtagen #esfacid, som består av staden Isfahans begynnelsebokstäver kombinerat med ordet syra på persiska, syns en obeslöjad kvinna med en handskriven skylt där det står:

”Med syra kan ni ta mitt ansikte, men aldrig mina tankar.”

I bakgrunden på bilden syns en av Isfahans mest kända landmärken, Siosepol-bron, som också används som bakgrunden till en omarbetad version av Edvard Munchs välkända Skriet. I omtolkningen bär huvudkaraktären i Skriet en slöja samtidigt som en mörk figur närmar sig den beslöjade figuren i förgrunden.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet