• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Mark Rutte, Angela Merkel och David Cameron är enligt Rutte överens om att Ryssland måste ta ansvar. Foto: TT

Nederländerns premiärminister rasar

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av de omkomna på det nedskjutna flygplanet var holländska medborgare. I Nederländerna är ilskan nu stor över hur de döda behandlas. ”Putin får en sista chans”, säger premiärminister Mark Rutte.

Det var en upprörd Mark Rutte som höll tal under lördagen. Den nederländske premiärministern berättade om hur han reagerat när han fått veta att man hittat teckningar runt vraket som barn ombord hade ritat. Han sa också att han sagt till Rysslands president Vladimir Putin att hans chanser håller på att ta slut när det kommer till att vara samarbetsvillig. Han sa att han talat med både Tysklands Angela Merkel och Storbritanniens David Cameron och att de delade hans syn.

– Han har en sista chans på sig att visa att han vill hjälpa, sa Mark Rutte.

Även utrikesministern uttryckte ilska

Den nederländske utrikesministern Frans Timmermans skrädde inte orden när han vädrade sin ilska över hur offren i flygkatstrofen behandlas. Han sade sig vara ”arg, rasande” efter uppgifter om att kroppar släpas runt och förs bort från platsen där det malaysiska flygplanet slog ner.

Många av de döda sitter fortfarande fastspända i sina stolar och det finns uppgifter om såväl plundring av de döda och om att ett trettiotal kroppar ska ha avlägsnats i hemlighet för att försvåra utredningen.

”Vi ger oss inte innan rättvisa har skipats”

Timmermans sade att han vid ett möte med Ukrainas president Poroshenko sagt att Nederländerna kräver svar på vem som bär ansvaret för tragedin. Han sade också att:

– När vi väl får bevis för vilka som bär ansvaret, så ger vi oss inte förrän rättvisa skipas, och det gäller inte bara de som höll i avtryckaren utan också de som möjliggjorde det här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.