Foto: Scanpix

Nederländerna svänger i prostitutionsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Nederländerna, med sina ”Red light districts”, sina licensierade bordeller och skattebetalande prostituerade är på väg att ändra kurs när det gäller synen på prostitutionen.

I går debatterades ett lagförslag i parlamentet som inspirerats av den svenska modellen. Ett förslag som innebär en kriminalisering av kunderna. Det finns stora chanser att förslaget går igenom när parlamentet röstar om det i vår.

– Det är en effekt av de senaste årens debatt av om trafficking som gör att opinionen nu svängt till fördel för förslaget. Det säger Gert Jan Segers, till SVT. Segers är konservativ parlamentsledamot från partiet Christen Unie (CU) och en av initiativtagarna till lagförslaget.

Mer begränsat förslag

Nederländerna har de senaste åren blivit en av huvudestinationerna för traffickingoffer, bland annat från Östeuropa, och undersökningar visar att en majoritet av Hollands prostituerade kommit in i prostitutionen den vägen.

Förslaget att kriminalisera kunderna till prostituerade är mer begränsat än det svenska, eftersom kriminaliseringen enligt det nya förslaget endast gäller män som ”vet om eller borde veta om” att de prostituerade är offer för trafficking.

Huvudinvändningarna mot förslaget är framförallt av formell natur. Hur ska man kunna bevisa vad kunderna vet eller borde veta?

Besökte Sverige

I en dokumentär som sändes i Nederländsk TV i går kväll besöker Gert Jan Seges och en kvinnlig parlamentariker från de holländska socialdemokraterna Sverige.

I en scen filmad på Johannes kyrkogård i Stockholm pågår en debatt mellan en svensk polis som berättar att man tagit flera kunder på barn gärning på platsen. Den kvinnliga parlamentarikern har svårt att ta in detta ”intrång i människors privatliv”, som hon kallar det, men blir förvirrad när hon hör den svenska polisens argument om att könshandeln bara göder trafficking.

– Den svenska modellen är en förebild säger Gert Jan Segers till SVT, och även om vi inte är där ännu så hoppas vi att det i Nederländerna blir en effekt liknande den i Sverige när lagstiftningen infördes där: att alltfler i befolkningen ändrar sin syn på prostitution som en normal yrkesverksamhet.

Prostitution i Nederländerna

Prostitution legaliserades i Nederländerna år 2000. Det sågs som ett erkännande av kvinnans fria val att utöva det yrke hon önskar.

2009 infördes krav på registrering av prostituerade och beskattning av dem.

På grund av de ökade rapporterna om trafficking och organiserad brottslighet i samband med prostitutionen i Holland har till exempel Amsterdams borgmästare försökt begränsa prostitutionen i stadens s k red light district.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.