Boris Nemtsov var förgrundsfigur för den ryska oppostionen och skarp kritiker av president Putin. Han sköts till döds i Moskva i fredags.

”Nemtsov mördades för att han skulle avslöja ryska inblandningen i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske Putinkritikern och oppostionsledaren Boris Nemtsov dödades med fyra skott nära Kreml, två dagar innan han skulle leda en protestmarsch mot Putin och kriget i Ukraina. Nu hävdar den ukrainske presidenten att han mördades eftersom han var på väg att avslöja Rysslands inblandning i konflikten i Ukraina.

En strid ström av människor samlades under lördagen för att lägga blommor på den bro vid Kreml där den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov sköts ihjäl – två dagar innan han skulle leda en protestmarsch mot president Vladimir Putin.

Ukrainas president Petro Porosjenko hävdar nu att Nemtsov var på väg att avslöja uppgifter om rysk inblandning i Ukrainakrisen.

Uttalandet från den ukrainske presidenten kommer efter uppgifter från bland annat den mördade Nemtsvovs förra kollega och partikamrat Ilja Jasjin, som uppgivit att Nemtsov höll på med en rapport som pekade ut den ryska inblandningen i Ukraina.

”Var på väg att avslöja Ryssland”

Enligt den ukrainske presidenten mördades Nemtsov för att han hade sammanställt en rapport som visar hur Ryssland varit inblandat i konflikten i Ukraina, uppger Reuters.

Porosjenko fick enligt uppgift höra personligen av Nemtsov att han ”hade bevis” för Rysslands inblandning, och att han var på väg att offentliggöra dessa.

– Någon blev väldigt rädd av att höra det här. De dödade honom, sa Porosjenko under ett besök i staden Vinnytsia.

Nemtsovs motstånd mot president Putin var öppet och välkänt sedan tidigare.

– Det huvudsakliga kravet är att omedelbart avbryta kriget i Ukraina, sade Boris Nemtsov om den demonstration som hade planerats till på söndag. Kommentaren gjordes i en intervju han gjorde med radiokanalen Eko Moskva strax innan han mördades.

Putin förnekar inblandning

Putin har förnekat all inblandning i kriget, liksom han innan Rysslands annektering av Ukrainas Krimregion förnekade inblandning där. Nemtsov var en av få som i Ryssland öppet brännmärkte annekteringen som olaglig.

Ukraina har hävdat att Ryssland både finansierat och utrustat de proryska separatisterna i landet, men Ryssland har hela tiden förnekat de uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.