Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Netanyahus varningar tycks ha gått hem

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vallokalsundersökningarna i Israel visar på att den konservative Benjamin Netanyahu har gjort en kraftig upphämtning jämfört med opinionsmätningarna. Det har skett genom att han pekat på olika faror för Israel om hans parti skulle förlora.

Benjamin Netanyahus konservativa Likud skulle enligt opinionsmätningar före valet hamna på andra plats, efter center-vänsterpartiet Sionistiska unionen.

Nu visar alltså en tv-kanals vallokalundersökning att han blir ett mandat större än Sionistiska Unionen, två andra visar på dött lopp mellan de båda.

Sionistiska unionen är ett nybildad partigruppering, som består av Arbetarpartiet under Yitzhak Herzog och ett mittenparti under förra utrikesministern Tzipi Livni.

Båda ser sig som vinnare

Sent på valnatten har både Netanyahu och Herzog förklarat sig som vinnare. Men det har hela tiden skett på basis av vallokalsundersökningarna. Först på onsdag morgon vet vi hur det preliminära, verkliga resultatet ser ut.

Men förutom två regeringsalternativ ledda av de något av de två stora partierna finns det en tredje möjlighet: En samlingsregering bestående av både Likud och Sionistiska unionen, plus en del andra partier.

Likud och Netanyahu har under de sista dagarna gjort en stor upphämtning. Deras budskap tycks ha gått hem. Det har handlat om hotet från Irans atomprogram och risken att ett nybildat arabiskt parti skulle göra storvinster och utgöra ett hot mot Israel.

Undersökningar tidigare visade att säkerhetsfrågan inte var den viktigaste för israelerna utan frågor som höjda levnadsomkostnader och bostadproblem. Och de frågorna har Sionistiska unionen drivit mot Netanyahu.

Netanyahu har genom sina varningar och hotbilder lyckats vända opinionen enligt vallokalsundersökningarna. Det är en stor framgång för honom.

Högerregering lättare att bilda

En hel del bedömare menade redan före dessa siffror att Benjamin Netanyahu skulle få det lättare att bilda en koalitionsregering även om han kom tvåa i valet. Vallokalsundersökningarna tycks bekräfta detta.

Det politiska landskapet i Israel är nämligen sådant att det är lättare att bilda en högerkoalition än en center-vänsterkoalition. Om man alltså ska sätta tilltro till vallokalsundersökningarna kommer vi att få ännu en mandatperiod med Netanyahu som premiärminister.

Men det kan bli ett nybildat parti, Kulanu (Vi alla), som avgör Netanyahus öde. Kulanu grundades av Likud-ministern Moshe Kahlon som närmast blivit hjälte genom att besegra mobiltelefonkartellerna och sänka priset på mobilsamtal.

Han har kritiserat Likud för att ha förvärrat den ekonomiska krisen och gjort uttalanden som tyder på att han närmast skulle stödja center-vänsterns linje när det gäller höga levnadskostnader och bostadsproblem.

Spänd relation fortsätter

Internationellt sett skulle en ny regering Netanyahu betyda att den spända relationen mellan Israel och USA består. I slutet av valrörelsen gick Netanyahu ut och sa att han inte vill vara med om att bilda en palestinsk stat. Därmed stöter han sig igen med USA.

Med en center-vänsterregering hade vi kunnat vänta oss att samtal med palestinierna skulle återupptas. Eller att man åtminstone skulle försöka göra detta.

Därmed inte sagt att dessa skulle ha lett till något. Sionistiska unionen är skeptisk till USA:s planer om ett avtal om Irans atomprogram och de skulle fortsätta bygga judiska bosättningar även om det skulle ske på annorlunda sätt än vad Netanyahu har planerat.

Det har sagts att valet är en folkomröstning om Netanyahus politik. Om den verkligen har varit det får man säga att han har varit framgångsrik.

Men hur regeringen ser ut vet vi ännu inte. Det kommer att förhandlas under den närmaste tiden och det kan dröja veckor innan bilden helt har klarnat.

Arabiskt parti på tredje plats

Intressant är att på tredje plats enligt dessa undersökningar kommer ett nybildat arabiskt parti, Förenade listan. Det skulle få 13 av parlamentets 120 platser.

Tjugo procent av Israels befolkning är araber men deras valdeltagande har hittills varit lågt. Men bildandet av ett enat parrti – som tvingats fram av ändrade vallagar – har tydligen gjort att Israels arabiska befolkning har tagit valet på större allvar. Det är möjligt att Förenade listan kan fungera som ett stödparti åt en center-vänsterregering.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.