Netanyahu riktar blicken mot Iran

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus högerparti Likud blev som väntat vinnare i valet till parlamentet, knesset.

Enligt resultatet, som kom från Centrala valkommittén i morse, tar Netanyahus högerallians Likud-Beitenu täten med 31 av knessets totalt 120 platser. Naftali Bennetts ultranationalistiska Habayit Hayehudi (Judiskt hem) får 11 mandat, medan två ultraortodoxa partier tillsammans får 18 platser, rapporterar AFP.

I mitten-vänster-blocket, inklusive de arabisk-israeliska partierna, får det sekulära mittenpartiet Yesh Atid 19 mandat – valets stora skräll. Arbetarpartiet (Labour) får 15 platser i knesset. Vänsterpartiet Meretz får 6 platser, tidigare utrikesministern Tzipi Livnis Hatnuah får också 6 mandat, medan Livnis förra parti Kadima bara får 2 platser.

Val i Israel

Tre arabisk-israeliska partier får tillsammans 12 mandat.

I ett kortare radiotal säger Netanyahu att landets nästa regering ska fokusera på sociala och ekonomiska frågor.

– Israelerna vill att jag sätter samman en regering som innefattar dessa stora inrikespolitiska förändringarna: En rättvisare fördelning av (värn)plikten, billigare bostäder, och förändringar i regeringens styrsystem. Nu ska vi fokusera på att sätta samman en regering enligt dessa tre principer, säger han.

”Misstror sittande regeringen”

– Att det nystartade partiet blev andra största kom som en stor överraskning. Det beror ju dels på ett misstroende på den sittande regeringen. Många säger att de var oroliga för att det skulle bli en allt för högerextremt inriktad regering, det var alltså det de sa ifrån mot genom att rösta på vänster och mittenpartiet, säger SVT:s utsände Samir Abu Eid på plats i Israel.

Det jämna resultatet borgar för komplicerade koalitionsförhandlingar där center-vänsterpartier kan komma att blockera alla försök av Netanyahu att bilda en bred regering med både höger och centerpartier.

Den viktigaste uppgiften för hans nya regering är att förhindra att Iran får tillgång till kärnvapen, sade han inför jublande anhängare.

– Det här är en stor ärebetygelse men också ett stort ansvar. Valresultatet ger oss en chans att åstadkomma förändringar som israelerna längtar efter och som kommer att gynna alla Israels medborgare, sa premiärministern i talet.

Nederlag

– Det är jämnt men man ska inte låta sig luras. Netanyahu har trumf på hand och kan nypa partier från center-vänster-blocket, som inte har motsvarande möjlighet, säger statsvetaren och Israelexperten Anders Persson vid Lunds universitet till TT.

Han betonar att det parlamentariska läget inte är solklart.

– Rösterna från de partier som inte kom in i knesset fördelas bland dem som kom in. Det kan stora partier som just Likud dra nytta av.

Netanyahu blir regeringsbildaren men valet måste ändå ses som ett stort personligt nederlag.

 – Det är tveklöst en röst mot hans ledning och koalition. Och det blir dyrt när han ska förhandla med partier till höger och vänster, säger Persson.

Han tror att Netanyahus mest troliga samarbetspartner i mitten blir valskrällen Yesh Atid (Det finns en framtid), grundat av populäre tv-journalisten Yair Lapid.

 – Han tycks ha tagit väldigt många av de ryska rösterna från Avigdor Liebermans parti Yisrael Beitenu, inte minst de som är sekulära och som vill ha bort de ortodoxas privilegier som att slippa värnplikt. Det bäddar för spänning inom en kommande bred regeringskoalition.

TT: Finns det något positivt för fredsprocessen i den jämna valutgången?

 – Möjligen att de extrema högerkrafterna som alla trodde skulle vinna inte har gjort det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Israel

Mer i ämnet