Foto: AP/TT

Netanyahu utmanar Obama med omstritt USA-besök

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu väntas hålla ett tal i USA:s kongress på tisdagen. Det är ett tal med enorm politisk sprängkraft – inte bara på grund av innehållet – utan också därför att det sker utan att Netanyahu samtidigt träffar president Obama.

Det är en märkligt drama som ska utspela sig i USA:s kongress: En israelisk ledare besöker huvudstaden utan att träffa presidenten. Det är ett bevis på den stora spricka som finns mellan de båda politikerna.

Vad Netanyahu satsar på är att försöka varna de amerikanska ledamöterna i kongressen – alltså representanthuset och senaten – för att president Obama ska underteckna ett avtal med Israels dödsfiende Iran om det iranska atomprogrammet.

Netanyahu ser detta som en ödesfråga för Israel och är beredd att spela högt. Samtidigt är det pinsamma för honom att läckor nyligen har visat att den israeliska underrättelsetjänsten inte ser så stora faror i det iranska atomprogrammet som Netanyahu.

Val i Israel

Det hör till saken att den är val i Israel den 17 mars. Det ser ut som om Netanyahu skulle vinna dessa val och att Israel därefter skulle få en mycket mera nationalistisk högerinriktad regering. Närheten till valet har gjort att Obama vägrat träffa Netanyahu.

Kritiker ser Netanyahus kongresstal som en del av valrörelsen. Det skulle alltså bli USA:s kongress som dras in i det inrikespolitiska spelet i Israel. Och samtidigt skulle hans framträdande kunna skapa en spricka i de amerikanska partiernas samförstånd om Israel.

Förhandlingar om avtalet med Iran skulle enligt en del uppgifter kunna avslutas i slutet av mars. Enligt förhandsryktena skulle dessa avtal fortfarande ge Iran begränsad rätt att anrika uran – som teoretiskt skulle kunna användas till en atombomb.

Vem ska godkänna avtalet?

Israels krav är att Iran helt och hållet ska avveckla sitt atomprogram – och så långt tycks aldrig de sex stater gå, som nu förhandlar med Iran. De sex staterna är Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien, Tyskland och USA.

Iran förnekar att man har planer på kärnvapen. Det är ett fredligt program, säger man, men de länder som nu förhandlar med Iran tvivlar. Därför behövs det regler som ska förhandlas fram med Iran för att stoppa iranska kärnvapen.

Åtminstone de republikanska ledamöterna av kongressen menar att de ska ha chansen att godkänna ett sådant avtal med en främmande makt. Men Vita Huset tycks mena att det är presidenten ensam som kan godkänna det.

Samarbetet kan hotas

Netanyahu har blivit inbjuden av representanthusets republikanske talman John Boehner. Han har alltså inte bjudits in av Obama.

I Israel finns det ett läger som säger att Netanyahu gör rätt i att åka till USA:s kongress och varna för Irans bomb. Andra menar att han med detta riskerar att bryta det goda samarbete som länge funnits mellan Israel och USA.

Kritiker av Netanyahus besök menar att han har gjort ödesfrågan för Israel – om Irans atomvapen – till en partipolitisk fråga.

Tackat nej

Hittills har det rått enighet bland demokrater och republikaner att ge Israel ett mycket starkt stöd.

Nu kommer alltså Netanyahu på ett besök enbart inbjuden av republikanerna. Demokraterna har försökt få till stånd ett möte med Netanyahu under hans besök för att förta intrycket att hans besök bara är ett republikanskt påhitt.

Men Netanyahu har tackat nej till inbjudan. Många ställer nu frågan om hur Netanyahus besök ska påverka relationerna mellan de båda länderna. Riskerar frågan om stöd till Israel att förvandlas till en partipolitisk fråga där demokrater och republikaner står på olika sidor?

Upprop mot talet

Ett upprop i Israel, undertecknat av nästan 200 före detta militärer och tjänstemän i underrättelsetjänsten, uppmanar Netanyahu att avstå från talet. Det skulle hota Israels strategiska allians med USA.

En markering från Vita huset är att vicepresident John Biden inte är i huvudstaden Washington när Netanyahu ska tala. Han är borta på annat uppdrag. Formellt är det vicepresidenten som är senatens talman. Han skulle normalt vara på plats som talman – men inget är normalt i den här affären.

I sakfrågan – alltså om Irans atomprogram – fruktar Israel att USA:s iver att få till stånd ett avtal hotar Israels säkerhet. Programmet ger i bästa fall en frist på tio år för iranska kärnvapen, är Israels tolkning.

Båda vill bekämpa IS

Det som har gjort Netanyahu misstänksam är också att det ser ut som om det skulle finnas även andra möjligheter till enighet mellan USA och Iran – främst då att de båda staterna har samma fiende i terrororganisationen Islamiska staten, IS.

Båda vill bekämpa IS och Netanyahu fruktar att Obama ska börja se Iran som en möjlig amerikansk partner i vissa frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.