Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Netanyahus budskap: USA håller på att luras i en fälla

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Premiärminister Netanyahos tal till USA:s kongress måste ses som unikt: En främmande statsman kommer som gäst till maktens högborg och talar om att värdlandets ledare håller på att luras in i en livsfarlig deal med Iran.

Benjamin Netanyahus tyngsta invändning mot det avtal, som bland annat USA ska underteckna med Iran, är att det bara gäller i tio år. Sedan, menade Netanyahu, står vägen öppen för Iran att börja tillverka en atombomb.

Netanyahu använde sig av vissa fakta som president Obama presenterade igår – om just ett tioårigt frysning av Irans atomprogram. Om det blir ett sådant avtal vet vi inte – Irans utrikesminister har sagt att Iran inte kan tänka sig en sådan inskränkning.

Tillrättavisning

Men Netanyahu talade i kongressen som om han utgick från att ett sådant avtal skulle undertecknas.

Det var alltså en främmande statsman som kom och tillrättavisade värdlandets ledning. Frågan är hur detta upptas i den amerikanska opinionen.

Han målade också upp en situation där Iran under dessa tio år, som avtalet gäller, skulle ha kvar stora delar av sin nukleära infrastruktur.

Netanyahus tal var skickligt uppbyggt men han har ändå ett par handikapp: Läckor avslöjade nyligen att Israels underrättelsetjänst inte såg så allvarligt på hotet från Iran som Netanyahu. Dessutom har han nu i flera år varnat för att Iran varit oerhört nära att ha en atombomb färdig – men ändå har ingenting hänt.

Dålig deal

I Netanyahus ögon är det en dålig – ja, en farlig – deal som håller på att förhandlas fram med Iran. Han underströk detta många gånger men problemet var att han inte kom med något alternativ – om inte alternativet är att inte sluta en deal överhuvudtaget.

50-60 kongressledamöter uppges ha varit frånvarande i protest. Vicepresident Joe Biden – som är senatens ordförande – var borta. Det var en märklig situation: Israels premiärminister är i huvudstaden och han ska inte heller träffa presidenten, som har avböjt ett möte därför att Netanyahu befinner sig mitt i en valrörelse i sitt hemland.

Netanyahu var mycket noggrann med att prisa Obama för vad han gjort för Israel – fastän det mesta tyder på att personkemin mellan de båda ledarna är usel.

Öberbrygga klyftan

För Netanyahu gällde det att på något sätt försöka överbrygga klyftan – genom att tala väl om Obama. För frågan är hur USA:s och Israels relationer ser ut efter detta: Netanyahu kom ju till Washington som talare, enbart inbjuden av den republikanska sidan som nu har majoriteten i kongressens båda kamrar.

Netanyahu möttes flera gånger av stående ovationer när han talade om det hot som hängde inte bara över Israel eller regionen utan över hela världen. Det var ett skickligt tal.

Till slut drog han parallellen mellan Förintelsen och det hot som Israel står inför om Iran skaffar sig en atombomb. Han var en ledare som vädjade om hjälp för sitt folk mot onda krafter. Och här möttes han av de kanske mest omfattande applåderba.

Underminera

Hans tal kan ses som ett sätt att underminera det förhandlingsarbete som bland annat USA bedrivit med Iran under ett par år. USA anses som Israels bäste vän – men nu slår Israel bakut och menar att USA låter sig lockas in i en fälla och inte ser de hot som lurar från iranskt håll.

President Obama gick igår ut och försvarade det avtal som just nu håller på att förhandlas fram om Irans misstänkta atomprogram. Han talade om ett tioårigt avtal som innebär att Iran under denna tid inte ska få bedriva utvecklingsarbete som syftar till att skaffa kärnvapen.

Hopp om annan regim?

Vad som ska hända sedan är oklart. Möjligen finns hoppet att den nuvarande regimen i Teheran har ersatts av något bättre.

Men Netanyahu har onekligen en poäng när han framställer det avtal, som kanske blir resultatet, som ett avtal, som på sin höjd skjuter upp ett problem som framtidens politiker sedan måste lösa.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.