New Yorks borgmästare Bill de Blasio inför sjuklön. Foto: TT

New Yorks borgmästare inför sjuklön

Uppdaterad
Publicerad

Medborgerlig rättighet eller ett sätt för staden att dra in pengar? En ny lag ger för första gången drygt en miljon New York-bor rätt till sjuklön.

Ett trettiotal personer, både anställda och arbetsgivare, har samlats på Hostos Community College i Bronx för att få veta hur de påverkas av den nya sjuklönelagen. Från och med 30 juli får 1,2 miljoner New York-bor möjlighet att stanna hemma från jobbet med bibehållen lön, både om de själva blir sjuka eller för vård av anhörig.

Företag som har fem anställda eller fler måste betala 40 timmars sjuklön per anställd och år.

-Det här är en ny historisk rättighet, säger Julie Menin från New Yorks kommunala konsumentvägledning, Department of consumer affairs.

Sjuklön frivillig för arbetsgivare

När borgmästare Bill de Blasio tog över styret av New York vid årsskiftet utvidgade han lagen till att gälla företag med fem anställda och uppåt, att jämföra med femton i det ursprungliga förslaget.

I Sverige betalar arbetsgivaren sjuklön upp till 14 dagar, sedan tar Försäkringskassan över. I USA finns ingen nationell lagstiftning som säger att arbetsgivare behöver betala någon sjuklön. Många väljer ändå att ge sina anställda den här förmånen, men det gäller sällan dem som jobbar inom låglöneyrken.

Luftkonditioneringen gör möteslokalen i Bronx iskall och en nysning hörs ett par rader bort. Efter en genomgång av grunderna i lagen ställs en hel del frågor. Gäller lagen den som jobbar på konsultbasis? Måste en arbetsgivare som ger betald semester även betala sjuklön? Kan man stanna hemma för att vårda sin styvfar?

Kassako för staden?

John Bonizio som driver flera optikerbutiker i Bronx har frivilligt försett sina anställda med sjuklön. Men en sak oroar honom, nämligen att staden enligt lag nu kan starta egna utredningar av arbetsgivare, även om ingen anställd lämnat in en anmälan.

-Borgmästare de Blasio har en massa nya program på gång, och för att finansiera det måste de dra in mer pengar. Jag tror att bötessystemet kan bli ett sätt att göra det, säger han.

En av de anställda i John Bonizios butik vid Westchester Square är Destinie Baker. Att hon redan har möjlighet att få sjuklön från sin arbetsgivare kände hon inte till, säger hon. Hon har heller inte hört talas om den nya lagen.

-Det låter som en fantastisk idé. Det skapar trygghet. Men jag skulle bara vara hemma om det är något riktigt akut.

Mångspråkig kampanj

Konsumentvägledarna ska fram till den 30 juli skicka ut tusen personer till New Yorks alla hörn för att informera på olika språk. I möteslokalen i Bronx förklarar konsumentbyråns Marla Tepper att även arbetsgivarna nu måste informera sina anställda om deras nya rättighet.

-Det räcker inte att sätta upp en lapp på en anslagstavla, varje anställd ska få individuell information.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.