Nigeria ”fritt från ebola”

Uppdaterad
Publicerad

Nigeria i Västafrika anses nu vara fritt från ebolasmittan eftar att inga nya fall har konstaterats på 42 dagar, enligt WHO.

Perioden motsvarar två inkubationstider om tre veckor vardera.

– Viruset har försvunnit för denna gång. Utbrottet i Nigeria har besegrats. Detta är en imponerande framgång som visar världen att ebola går att stoppa, säger Världshälsoorganisationens representant i landet, Rui Gama Vaz, i huvudstaden Abuja.

Ebolautbrott

Även Senegal ”ebolafritt”

I fredags förra veckan deklarerades även Senegal fritt från ebola.

Oron steg när det första ebolafallet rapporterades från Nigeria, det folkrikaste landet i Afrika med 170 miljoner invånare, en ekonomisk motor och viktig oljeproducent.

Men domedagsscenariot inträffade inte och hälsoexperter som varit inblandade i utbrottet hyllar de nigerianska myndigheterna för deras snabba reaktioner och omfattande arbete med att kartlägga alla som kunde ha kommit i kontakt med smittan.

Sammanlagt har åtta av 20 smittade personer dött i Nigerias största stad Lagos och oljestaden Port Harcourt. Upp emot 900 personer har övervakats för att upptäcka tecken på smitta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet