Niklas Wikström har hittills haft fem överdoser, men ingen lika kraftig som den i vintras då han räddades till livet. Foto: SVT

Niklas räddades från överdos av Naloxon

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Wikström har tagit fem heroinöverdoser i sitt liv, men ingen lika kraftig som den i vintras. Hade han inte fått Naloxon hade han inte varit vid liv idag.

Niklas Wikström är 42 år gammal och började använda droger när han var 12 år gammal. Sedan kanske 15 år tillbaka har han tagit heroin. Niklas kommer ursprungligen från Sverige, men flyttade till Köpenhamn tidigare i år, eftersom det där finns bevakade injiceringsrum.

Hittills har han haft fem överdoser, men ingen lika kraftig som den i vintras.

– Jag köpte heroinet på gatan och visste inte hur starkt det var. Det varierar från dag till dag, säger Niklas.

Tog bort ruset på några minuter

Han gick till ett injiceringsrum för att ta heroinet och minns inte så mycket efter det.

– Jag vaknar upp av att en sjuksköterska säger att jag har tagit en överdos och att jag har räddats av Naloxon. Jag var rätt så omtöcknad och i ett chocktillstånd.

Niklas hade fått läkemedlet Naloxon som tar bort ruset av heroin inom bara några minuter. Sedan ett halvår pågår ett naloxonprogram i Danmark där personer som jobbar nära hemlösa och missbrukare får lära sig att injicera Naloxon på personer som tagit en överdos.

Kommer inte ta större risker

Förhoppningen är även att heroinanvändare själva ska ha tillgång till läkemedlet på sikt.

– Det räddar liv, det gör det. Allt som räddar liv ska man sprida vidare. Om jag inte hade fått Naloxon hade jag inte suttit här idag. Då hade jag varit död, säger Niklas.

Trots att Niklas tog en överdos använder han fortfarande heroin idag. Han säger att han inte kommer ta större risker i framtiden på grund av att Naloxon finns till hands. 

– Man är alltid försiktig, man vill ju inte ta en överdos. Naloxon är inget berusningsmedel. Jag skulle absolut inte ta några större risker bara för att det finns tillgängligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.