Kravallpolis möter demonstranter utanför Castelaostadion i Fortaleza. Foto: Scanpix

Nio skadade i nya protester i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

När matchen mellan Brasilien och Mexiko började fanns våldsamma sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter alldeles utanför arenan.

– Nio personer är skadade. Fyra poliser och fem demonstranter, rapporterar SVT:s sports Chris Härenstam och Glenn Strömberg på plats i Brasilien.

Minst 10.000 personer deltog i protesterna utanför arenan i staden Fortaleza, enligt den brasilianska tidningen Folha de São Paolo. Oroligheterna inför matchen mellan Mexiko och Brasilien ledde till att arenan hölls stängd i 30 minuter innan polisen tillät människor att gå in.

Protester i Brasilien

När matchen började stod fortfarande demonstranter utanför och blockerade all fordonstrafik på vägen utanför arenan. Polis sköt med både tårgas och gummikulor och demonstranterna kastade stenar.

Demonstranter får stöd från spelare

Några timmar innan matchen visade några av de brasilianska spelarna stöd för demonstranterna.

– Jag är ledsen över allt som sker i Brasilien. Jag har alltid trott att det inte skulle vara nödvändigt att komma till den här punkten, att ta sig ut på gatorna för att kräva bättre villkor för transporter, hälsa, utbildning och säkerhet, skrev stjärnan Neymar i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Internationella fotbollsförbundet FIFA:s president Sepp Blatter vädjade, enligt BBC, till demonstranterna att hålla sporten utanför protesterna och att ”inte använda fotboll för att göra sina krav hörda”.

Militären insatt

Tidigare i veckan har våldsamma sammandrabbningar ägt rum i flera av Brasiliens större städer när hundratusentals människor demonstrerat. Bland annat intog demonstranter kongressen i huvudstaden Brasilia. I São Paolo kapades bussar av demonstranter på tisdagen för att blockera vägen utanför en regeringsbyggnad.

Enligt SVT:s reportrar har nu den nationella säkerhetsstyrkan satts in för att säkra arenorna i  Confederation cup.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Brasilien

Mer i ämnet