Två barn äter mat som delats ut till dem i flyktinglägret i Yarmouk i Damaskus. Bilden är tagen den sjunde april, och sedan den nionde har ingen hjälpsändning nått fram till lägret, där 20.000 Syrienflyktingar bor. Foto: TT

Nödhjälp når inte fram till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Medan maten sinar i flyktinglägret Yarmouk faller bomber över dem som är kvar i städerna. Nu talar källor om ytterligare en gasattack.

”Explosiva tunnor släpps över Kfar zeita, och folk kvävs”. Orden kommer från en desperat läkare i en filmsnutt som spridits på internet i dag. Han arbetar på ett sjukhus i den syriska staden Kfar zeita i Hama-provinsen.

Enligt läkaren utsattes staden för en klorgasattack på fredagskvällen. Och de oppositionella aktivister som spridit filmen med läkaren, säger att Kfar zeita har attackerats flertalet gånger under den senaste veckan.

Syrienkriget

Offensiv mot Homs

I tisdags påbörjade regimstyrkor en markoffensiv mot närbelägna Homs, som länge kontrollerats av rebeller. Av det som en gång sågs som den syriska revolutionens huvudstad, återstår i många delar enbart ruiner.

Hur många som har dödats sedan bombningarna inleddes i veckan har inte fastställts. Men minst 14 bekräftas ha omkommit i samband med fredagsbönen då en bilbomb exploderade utanför en moské.

Flyktingar utan mat

Genom en FN-evakuering kunde över 1.100 civila lämna Homs i februari. Men nu varnar organisationen för allt mer katastrofala förhållanden även i landets flyktingläger.

Chris Gunness är talesperson för UNRWA, FN:s organ för palestinska flyktingar. För Sveriges Radio berättar han om krisen i Yarmouk i närheten av Damaskus. Området är ett slags palestinskt flyktingläger som rymmer 20.000 människor, och behöver 700 matpaket om dagen. Men sedan januari har färre än 100 paket om dagen nått fram, på grund av säkerhetsläget i landet.

– Gamla, sjuka och döende barn tvingas att äta djurmat. Kvinnor dör när de ska föda barn eftersom det inte finns någon vård och barnen lider av undernäring, säger Chris Gunness till Sveriges Radios Ekot.

De senaste tio dagarna har inte en enda hjälpsändning nått lägret. Enligt FN:s talesperson innebär det att maten för de 20.000 flyktingarna tar slut i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet