Kim Jong-Un tittar mot den sydkoreanska gränsen med ett par kikare. Foto: Scanpix

Nya hot från Nordkorea – missiler har flyttats

Uppdaterad
Publicerad

”Tidpunkten för explosionen närmar sig snabbt”, meddelar Nordkorea i ett uttalande som publicerades på torsdagsmorgonen, lokal tid.

Explosionen kan inträffa antingen ”i dag eller i morgon”, skriver Nordkoreas regim enligt AFP.

Samtidigt kommer uppgifter om att Nordkorea har flyttat vad som verkar vara dess medeldistansrobot Musudan till sin östra kust, rapporterade den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap och hänvisade till flera regeringskällor.

Nordkorea-krisen

Det är oklart om roboten är försedd med stridsspets och om Nordkorea planerar att avfyra den eller bara visade upp den för att demonstrera militär styrka, sade en regeringskälla till Yonhap.

Musudan-roboten har en räckvidd på 3.000 kilometer eller mer, vilket innebär att hela Sydkorea och Japan finns inom dess räckvidd och eventuellt också amerikanskt territorium på Guam i Stilla havet. Nordkorea tros ha testat de här medeldistansrobotarna, enligt de flesta oberoende experter.

USA förstärker försvar

USA beslutade på onsdagen att förstärka sitt missilförsvarssystem på stillahavsön Guam. Försvarsminister Chuck Hagel sade att anledningen var den hotfulla retoriken från Nordkorea.

– En del av det de gjort de senaste veckorna innebär reella och tydliga hot, sade Hagel.

Kort därefter meddelade Nordkoreas armé att den fått slutgiltigt godkännande för att inleda ett militärt anfall mot amerikanska mål. Detta innefattar även anfall med kärnvapenbestyckade stridsspetsar, enligt nyhetsbyrån KCNA.

Bildt: Oroande

– Det är oroande att regimen i Pyongyang åtminstone verbalt fortsätter att eskalera konflikten, men inte alarmerande, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Hittills förefaller det inte förekomma några större militära rörelser från nordkoreansk sida.

– Framför allt rör det sig om retoriskt skrammel på mycket hög nivå. Men när retoriken trappas upp kan det förr eller senare slå över i något annat, utan att detta kanske var avsikten från början, säger Carl Bildt och pekar på att den nordkoreanska regimen tidigare bland annat sänkt ett sydkoreanskt örlogsfartyg och att de genomfört artilleriattacker mot olika öar.

– Risken finns att regimen talar sig in i en situation där den tvingas göra någonting. Då blir det en eskalation av det hela.

Men samtidigt får man utgå att det pågår en dialog mellan Peking och Pyongyang, och att Kina gör vad de kan för att dämpa riskerna, enligt Carl Bildt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet