Ordkriget mellan Nordkorea och USA fortsätter. USA:s president Barack Obama pekade på fredagen ut Nordkorea som ansvarigt för attackerna – nu uppmanar Nordkorea USA att delta i en gemensam utredning om cyberattackerna mot filmbolaget Sony, efter filmen ”The Interview”, en komedi som handlar om en plan på att mörda ledaren Kim Jong-Un. Foto: TT

Nordkorea: USA stör internet

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea anklagar USA för internetstörningar nyligen. Landets största webbsajter har drabbats av återkommande avbrott, sedan USA:s federala polis FBI anklagade Pyongyang för att ligga bakom hackarattacken mot filmbolaget Sony Pictures.

Nordkoreas nationella försvarskommissionen anklagar i ett uttalande USA för att ”leka kurragömma som snorungar” och störa Nordkoreas största nyhetssajter.

”Det är verkligen skrattretande”, säger en talesman för kommissionen enligt nyhetsbyrån KCNA. Han upprepade kravet på att USA visar upp bevis för att Nordkorea låg bakom attacken mot Sony.

Orsaken till attacken skulle vara komedin ”The Interview” som handlar om en mordkomplott mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Premiären ställdes in efter hackarattacken, men på juldagen släpptes den på 320 biografer i USA samt på vissa nättjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.