Foto: TT

Norge föreslår nationellt tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Först förbjöds det i en kommun. Nu kan tiggeri snart bli olagligt i hela Norge. Vårt grannlands regering har nu skickat ut ett lagförslag om ett nationellt tiggeriförbud på remiss – men förslaget möter redan skarp kritik.

I november blev sydnorska Arendal den första kommunen i vårt västra grannland att förbjuda tiggeri på gatorna. Beslutet i Arendal möjliggjordes i somras efter att den norska regeringen gav grönt ljus för landets kommuner att införa liknande förbud.

Nu vill dock Norges regering, bestående av svenska Moderaternas systerparti Høyre och högerpopulistiska Fremskrittspartiet, gå längre och införa ett förbud mot tiggeri hela landet.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Vill komma åt grövre kriminalitet

I lagförslaget, som just nu är ute på remiss, föreslår man två varianter av lagen: ett övergripande och generellt förbud, eller ett förbud som enbart kriminaliserar så kallat organiserat tiggeri.

Regeringen skriver i sitt förslag att polisen har stött på problem av den ”organiserade kriminalitet som ofta följer i kölvattnet av dessa kringresande tiggarmiljöer”.

Kritik från DO

Flera kritiska röster har höjts mot det tilltänkta förbudet. Norska Advokatsamfundet menar exempelvis att det är mycket svårt att definiera vad som menas med ”organiserat tiggeri”. Landets Diskrimineringsombudsman (DO) anser också att lagen skulle spä på trakasserierna och diskrimineringen av romer i Norge.

– Vi kan inte genom förbud bli av med fattigdom och nöd, säger norska DO Sunniva Ørstavik till Ekot.

Även Nils Muiznieks, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, har invändningar mot lagförslaget.

– Man verkar frestad att använda straffrättsliga metoder för att hantera ett socialt problem. Tiggeri är en fråga om fattigdom, säger Nils Muiznieks till nyhetsbyrån NTB.

– Det är många länder som förbjuder aggressiv tiggning, men när man bara talar om tiggning som en bedjan om hjälp, blir alltså frågan om man ska förbjuda någon att be om hjälp. Det får implikationer på yttrandefriheten, tillägger han.

Väntas röstas igenom

Den relativt korta remisstiden, med slutdatum satt till den 15 februari, möter också kritik.

– Tre veckor för att diskutera sådana kontroversiella frågor, där det talas om brott mot mänskliga rättigheter, är för kort tid och en kränkning av utredningsinstruktionerna som anger att remisstiden inte ska vara kortare är sex veckor, säger juridikstudenten Hanne Hareide Skårberg, talesperson för en av remissinstanserna, till tidningen VG.

Regeringens förslag har sågats av flera av partierna i det norska stortinget, men lagen väntas ändå röstas igenom av regeringspartierna med stöd av Senterpartiet.

Tiggeriförbud i Norge

  • Landet hade tidigare ett nationellt förbud som avskaffades 2005
  • 2013 avslog den förra regeringen ett förslag om nytt förbud. I stället infördes en möjlighet för kommunerna att ställa vilkor för pengainsamling på allmän plats och polisen fick föra register över de som samlar in pengar.
  • Høyres och Fremskrittspartiets regering började efter valsegern 2013 arbeta för en möjlighet för kommunerna att införa lokala tiggeriförbud. Denna lag infördes den 1 juli 2014 med stöd av Senterpartiet.
  • Den 22 januari skickade regeringen ett lagförslag om rikstäckande förbud ut på remiss. Den 15 februari ska förslaget vara färdigremitterat och tillbaka för att röstas om.

Källa: Tidningen Vårt land

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet