Henning Haug, en av de dykare som drivit processen mot norska staten. Foto: Cornelius Poppe / TT

Norge har ansvar för dykarkatastrof

Uppdaterad
Publicerad

– Det är en seger för oss dykare. Det säger Henning Haug, en av de personer som drivit sak mot norska staten på grund av de skador som många dykare ådrog sig under pionjäråren då man fann och bärgade de första oljetillgångarna på Nordsjön.

Idag slog Europadomstolen fast att den norska staten undlåtit att informera dykarna om riskerna när man tillät olika dykbolag att experimentera med dyktekniker på djup där man tidigare inte arbetat.

Dykarna tilldelas ett skadestånd på 8.000 Euro vardera, den norska staten ska också betala deras rättegångskostnader på flera miljoner kronor.

Många självmord

Många av de dykare som arbetade i samband med oljeboomen i Norge på 1970- och 80-talen har dabbats av allvarliga kroniska sjukdomar, bland annat hjärnskador och PTSD, post traumatiskt stress syndrom. Självmordstalen har varit mycket höga bland dessa dykare.

I ett femtontal år har dykarna drivit sin sak mot norska staten, som givit vissa ersättningar till skadade dykare, men aldrig erkänt något juridiskt ansvar för det som hänt dem.

Hundratal skadade

– Jag antar att staten nu kommer att närma sig oss för att få någon slags uppgörelse med dykarna, säger Henning Haug. Bakom pilotfallen som tagits upp av Europadomstolen står ett hundratal dykare med liknande skador och krav på den norska staten.

– Det som smärtar, är att många av de dykare som var med i början på den här kampen för upprättelse, inte får uppleva denna dag. De är döda nu, säger Henning Haug.

En av de dykare som tillerkänns ersättning är svensken Anders Lindahl, som SVT berättat om i tidigare inslag. Han har inte gått att nås för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.