Norge kan slopa sexköpslag

Uppdaterad
Publicerad

Om inte utvärderingen av den norska sexköpslagen bjuder på positiva överraskningar så är liberala Venstre, som samarbetar med den sittande högerregeringen, redo att avskaffa den.

Det säger Stortingspolitikern Sveinung Rotevatn (V) till Dagsavisen och aviserar att det därmed finns en majoritet i norska stortinget för att att skrota lagen.

Förbudet mot köp av sexuella tjänster infördes av den rödgröna regeringen 2009, efter svensk modell. Inget av de nuvarande regeringspartierna, Høyre eller Fremskrittspartiet, stödde lagen då.

Rapport läggs fram i augusti

Regeringen har givit ett privat analysföretag i uppdrag att utvärdera lagen. Rapporten läggs fram för stortinget i augusti.

Främsta argumentet mot lagen är att den inte sägs ha haft önskvärd effekt. Och det styrks av Kirkens Bymision, som säger att gatuprostitutionen i Norge ökar och snart är tillbaka på samma nivå som för fem år sedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.