Foto: TT

Normalbarbie med finnar

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk designer, som vill främja ett normalt kroppsideal, har lanserat en ny Barbie-liknande docka – men dockan beskrivs snarare som en anti-Barbie.

Lammily, som har fått namnet efter sin designer Nickolay Lamm, har en kroppsform baserad på en genomsnittlig 19-årig amerikansk kvinna. Därmed är Lammily kortare och något bredare än sin kända föregångare Barbie.

Lammily är brunett och som tillbehör finns klistermärken som kan sättas på dockan för att ge henne finnar och celluliter.

Dockans förverkligande är resultatet av en lyckad kampanj med crowdfunding – gräsrotsfinanisering – i mars. Nu säljs hon med sloganen ”average is beautiful” – ”genomsnittligt är vackert”.

Siktet är inställt på den kända Barbie-dockan som tillverkas av leksaksföretaget Mattel. För att markera skillnaden mellan de två släpptes en video innan lanseringen av Lammily där dockan digitalt retuscheras för att se ut som sin blonda rival.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.