Foto: Scanpix.

Tjuvar ska stoppas med gift

Uppdaterad
Publicerad

Den illegala jakten av noshörningar har ökat med cirka 5.000 procent under de senaste fem åren. Nu ska jakten stoppas med hjälp av gift som sprutas in i hornen på djuren.

Att handla med noshörningarnas horn är förbjudet. I början av februari enades också FN:s säkerhetsråd om två resolutioner som slår fast att smuggling och handel med hotade arter underblåser många konflikter i Centralafrikanska republiken och Kongo-Kinshasa då flera handeln finansierar flera rebellgrupper.

Gift sprutas in i hornen

Men trots det är marknaden stor i framför allt Kina och Vietnam, där malda noshörningshorn anses vara potenshöjande, och tros kunna motverka baksmälla.

För att göra hornen oattraktiva för köparna vill organisationerna Peace Parks och WWF nu spruta in kemikalier i hornen. Kemikalierna ska inte påverka djuren, men människor blir sjuka om de får i sig det.

Ska ge utslag på flygplatser

Noshörningarna ska även skyddas med hjälp av en gps-teknik som ska sända ut signaler om hornen kapas från kroppen. Hornen skyddas dessutom ytterligare genom att radioaktiva sändare monteras in som ger utslag i flygplatsers säkerhetskontroller.

Ambitionen, enligt organisationerna, är att samtliga noshörningar i nio afrikanska länder ska få gift i hornen.

Lotterier bidrar med pengar

Nederländska Postkodslotteriet ska ha bidragit med drygt 127 miljoner kronor och svenska Postkodslotteriet med drygt nio miljoner kronor till projektet, enligt expressen.se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.