Foto: TT

Norsk kvinna smittad av ebola

Uppdaterad
Publicerad

En norsk kvinna har smittats av ebola i Sierra Leone i Västafrika. Hon evakueras nu till Norge.

Den norska kvinnan arbetar för Läkare utan gränser och var verksam i staden Bo. Efter att ebolasymptom visat sig slog organisationen larm och i går isolerades kvinnan, enligt norska medieuppgifter.

– Hon kände sig dålig i helgen och hon isolerades i dag när hon fick feber. Ett blodprov visade att hon var smittad, sade Anne Cecilie Kalteborn, generalsekreterare på Läkare utan gränser i Norge, vid en presskonferens i kväll.

Ebolautbrott

– Det är en tung dag för Läkare utan gränser och särskilt för oss i Norge.

Den smittade kvinnan har förts med ambulansflyg till Sierra Leones huvudstad Freetown för att föras vidare till Norge. Kvinnan kommer att landa i Norge i natt eller i morgon.

– Vi arbetar med att få hem vår kollega så fort som möjligt, säger Anne Cecilie Kalteborn.

Väl förberedda

Vid presskonferensen medverkade även hälsodirektör Björn Guldvog och ansvariga vid Oslo sjukhus.

– Vi är helt fokuserade på att ge bästa möjliga vård och vi är väl förberdda på att behandla patienter som är smittade med ebolavirus. Vi har vårdpersonal som har tränat specifikt på en sådan här händelse, sade Björn Guldvog.

Kvinnan kommer att isoleras på en avdelning på Oslo sjukhus.

– Vi tror att risken för smittspridning här i Norge är liten, sade Line Vold vid norska Folkhälsoinstitutet.

Läkare utan gränser har dragit igång en undersökning för att försöka utröna hur medarbetaren smittades, men än så länge går det inte att peka på ett tydligt smittotillfälle.

”Yttersta allvar”

Samtidigt har den norska samhällsapparaten satt igång för högtryck för att hantera situationen.

– Detta är en situation som vi tar på yttersta allvar. Tillsammans med bland annat försvarsdepartmentet och kommunikationsdepartementet har UD stöttat hälsodepartementet i dess arbete att ha en beredskap att evakuera sjukvårdspersonal som smittas, säger Rune Bjåstad på det norska utrikesdepartementet till VG.

Enligt det svenska utrikesdepartements pressavdelning finns ett tiotal svenskar i Sierra Leone. I de eboladrabbade grannländerna Liberia finns ett 30-tal och i Guinea möjligen en. Men UD understryker att uppgifterna kan variera, då det inte finns någon anmälningsplikt.

Beredskap

UD avråder för resor till området och har förberett evakuering av smittade personer tillsammans med andra svenska myndigheter.

Om en svensk medborgare skulle smittas av ebola finns förberedelser redan på plats, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog och avdelningschef på Avdelningen för övervakning och uppföljning på Folkhälsomyndigheten.

– Sedan början av 90-talet har det funnits planering för hur man ska ta emot den här typen av fall, säger Tegnell till TT.

De planerarna har uppdaterats och vid de större sjukhusen i landet finns förberedelser för att ta emot den här typen av fall, enligt Tegnell.

Mer om ebola i Vetenskapens värld den 6 oktober kl 20.00 i SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet