Foto: Nyhetsbyrån TT

Högsta beredskap i Norge efter terrorhot

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Norge stärker polisbevakningen efter det terrorhot som landet mottagit. ”Vi har högre beredskap nu än vad vi någonsin har haft”, sa polischefen Odd Reidar Humlegård under en presskonferens alldeles nyligen.

I går meddelade säkerhetspolisen att ett terrorhot riktats mot Norge och enligt säkerhetstjänsten har landet fått uppgifter om att en extremistgrupp från Syrien ska vara på väg till Norge.

– Vi får ofta information om liknande hot, men i det här fallet har våra undersökningar visat att hotet är trovärdigt, sa Benedicte Bjørnland, chef vid säkerhetspolisen i går.

Terrorhot mot Norge

”Högre beredskap än någonsin”

Norges statsminister, Erna Solberg (H), har valt att avbryta sin semester och i går stängdes slottet och rådhuset i Oslo. Polisbevakningen förstärktes också och nu höjs beredskapen ytterligare.

– Vi har högre beredskap i Norge nu än vi någonsin har haft förut, sa polischefen Odd Reidar Humlegård vid norska polisens presskonferens, som nyss avslutades.

– Hotet är allvarligt och inte tids-, plats- eller personbundet. Vi vet inte vilka som ligger bakom hotet eller hur personerna ser ut, fortsatte han.

”Håll ögonen öppna”

Odd Reidar Humlegård säger att anledningen till presskonferensen är att försöka skapa trygghet och berätta om polisens arbete.

– Så fort viktig information framkommer, så kommer vi att meddela allmänheten. Vi kan inte ge några trygghetsgarantier, men vi uppmanar allmänheten att agera precis som vanligt, sa han.

Polisen ber också allmänheten hålla ögonen öppna inför misstänkta beteenden.

– Det är bättre med ett samtal till oss, för mycket än ett för lite, sa Odd Reidar Humlegård.

Kan inträffa på måndag

Säkerhetspolisen tror att ett möjligt terrordåd kan vara planerat till den muslimska högtiden id al-fitr, rapporterar norska TV2 och hänvisar till flera anonyma källor. Id al-fitr infaller vid högtiden ramadans slut. Ramadan är över nu på måndag, den 28 juli.

Men norsk polis tillbakavisar uppgifterna om att det skulle vara särskilt stor risk för ett terrordåd på måndag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet