Aissa Edon som själv utsattes för könsstympning hjälper nu andra. Foto: BBC

Nu åtalas de första för olaglig könsstympning i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Lagen kom redan 1985, med en skärpning 2003, men inte förrän nu har den används. Nu ställs två personer inför rätta. Det var personalen på Whittington-sjukhuset i London som slog larm. En läkare och en rådgivande anhörig åtalas.

Kvinnlig könsstympning är en kulturell tradition som till stora delar utförts i olika dela av Afrika och Asien. Det har varit ett sätt för familjen att garantera flickans oskuld när hon gifter sig.

Hela eller delar av det yttre kvinnliga könsorganet skärs bort för att sen sys igen. Flickan riskerar medicinska komplikationer och senare problem vid menstruation, samlag och förlossning.

Kraven ökar på myndigheterna

Aissa Edon som själv blev könsstympad när hon var sex år i Mali vill att samhället ska se hårdare på könsstymning.

– Man vill välkomna alla kulturer och deras seder, men det är inte alltid rätt. Vissa seder och traditioner är dåliga. De hör inte hemma i Storbritannien, berättar Aissa Edon.

Hon är barnmorska och ska nu öppna en klinik för att hjälpa andra kvinnor i samma situation.

Flera stora kampanjer, bland annat en statlig, har på senare tid försökt få upp allmänhetens ögonen för problemen.

Över 60.000 kvinnor beräknas ha utsatts för könsstympning i England och Wales. Storbritanniens grannländer ligger mycket längre fram. I Frankrike har över 100 fall gått till åtal. 1982 kom den svenska lagen och sedan dess har två personer har dömts. 

Se tv-reportaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.