Nu ska norsk polis få beväpna sig under en fyraveckorsperiod. Bilden är tagen vid rättegången mot Anders Behring Breivik. Foto: TT

Nu får norsk polis bära vapen

Uppdaterad
Publicerad

Sent på fredagskvällen beslutade Norges justitieminister Anders Anundsen (Fremskrittspartiet) att poliser i uniform ska få bära vapen under en fyraveckorsperiod.

”För polisens säkerhet och förmåga till en snabb insats har justitiedepartementet samtyckt till beväpning”, skriver han i ett pressmeddelande.

Norska poliser är normalt sett obeväpnade när de är ute på gatorna. Dagens besked om att de nu ska beväpna sig under en tidsbegränsad period kommer i skenet av den hotnivå som finns mot Norge enligt landets säkerhetspolis (PST).

För ett par veckor sedan publicerade PST ett meddelande på sin hemsida där det står att det de kommande tolv månaderna är sannolikt att det kan ”komma hot om och försök till terrorangrepp i Norge” och att poliser kan vara ”särskilt utsatta”.

”Är tidsbegränsad”

Enligt rikspolischefen Odd Reidar Humlegård är beväpnade poliser kontroversiellt i Norge, men att det här är en helt ny sorts hot mot norsk polis.

– Det är många argument mot och för beväpning och det har inte varit ett lätt beslut, säger han till Aftenposten och slår ifrån sig frågan om det här är ett steg på vägen att få permanent beväpnade poliser.

– Nej, det är det inte. Den beväpning vi ber om nu är tidsbegränsad och begränsat i vem som ska beväpna sig. Vi har verkligen varit noggranna med att det inte är en diskussion om en generell beväpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.