Butiksskylt i Colorado

Nu kan Coloradoborna köpa marijuana

Uppdaterad
Publicerad

I Colorado i USA blev det på nyårsdagen lagligt att sälja marijuana till vuxna i ”rekreations-syfte”

Det kontroversiella beslutet togs i en folkomröstning 2012, men det har tagit tid att få regelverket på plats.

Totalt 136 butiker i delstaten har enligt CNN fått licens för att sälja cannabis för privatpersoners eget bruk, de första i USA. De nya reglerna firades tillsamman med det nya året: ”Förbudstiden är över. Fira cannabis-friheten med stil”, hette det i en inbjudan till en nyårsfest i Colorados huvudstad Denver.

Kritiserat beslut

Beslutet har kritiserats starkt av narkotikamotståndare som hävdar att beroendet kommer att öka. Lokaltidningen Denver Post skrev på onsdagen att marijuana har ”en lång historia och en osäker framtid” i delstaten. Tjänstemän i delstatsförvaltningen spår dock klirr i kassan: de räknar med att försäljningen av marijuana på sikt kommer att uppgå till motsvarande 3,7 miljarder kronor årligen, varav drygt 430 miljoner kronor i skatteintäkter.

Washington följer efter

Även Washington röstade 2012 för att införa försäljning i ”rekreations-syfte”, men butikerna där öppnas först senare i år.

På federal nivå i USA klassas marijuana som olaglig narkotika, men Obamaregeringen anser att delstaterna får fatta egna beslut i frågan. I omkring 20 delstater tillåts marijuana för medicinskt bruk.

Colorados nya cannabis-lag

 * Från den 1 januari 2014 är det lagligt att köpa marijuana för eget bruk i licensierade butiker i delar av Colorado. Delstaten är den första i USA som tillåter cannabis i ”rekreations-syfte”.

 * En privatperson kan köpa max 28 gram (1 ounce) – om han eller hon är över 21 år.

 * Marijuana får inte användas, visas eller lämnas över på offentliga platser.

 * Bakgrunden är ett beslut som togs i en folkomröstning i delstaten i november 2012.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.