Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: ”Det krävs klara ord från Obama”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nu kan det vara dags för president Obama att träda in på scenen på ett tydligare sätt än hittills. Det som i början såg ut som en lokal skandal håller nu på att bli en fråga som rör hela USA.

President Obama har visserligen talat om oroligheterna i Ferguson på presskonferenser två dagar i rad.

Han har sagt att våldsverkare ska bestraffas. Och han har sagt att han har förståelse för dem som demonstrerar fredligt och han tycks medge att allt inte står rätt till i det amerikanska rättssystemet.

Måste bli ett stort tal

Men det är ändå mycket som han inte har sagt. Det behövs ett samlande tal av preisdenten. För hans egen skull måste det bli ett av hans stora tal. Något à la Martin Luther Kings berömda I have a Dream-tal.

Det behövs för att ena nationen. För att nationen behöver samlas visar tydligt de otaliga – fredliga – demonstrationer som har hållits i USA under tisdagen.

De visar på att det finns många som tycker att något är sjukt i det amerikanska samhället.

USA har börjat upptäcka att den 18-årige Michael Browns död för en serie poliskulor inte bara är en lokal strid. Det är om USA och USA:s problem det handlar.

Känner sig misshandlade

Att det fortfarande finns en stor minoritet som känner sig misshandlad genom en dold rasism som man menar fällt utslaget i Ferguson.

Om Obama håller ett tal – och åker till Ferguson – blir detta faktiskt en av de första gångerna han talar om rasism. Frågan verkar mest ha varit ett tabu för honom, fast en del av den skumraskkritik som funnits mot honom – som att han inte är född i USA – kan ses som rasistisk.

Presidenten har dock problem. En rad regler och lagar som reglerar polisers och domstolars arbete ligger hos delstaterna och inte på central nivå.

Kunde skjutas ändå

Ett sådant exempel finns i delstaten Missouri, där Ferguson ligger. Michael Brown var ju obeväpnad men sköts ändå. Detta har i debatten använts mot den frikände polismannen.

Men faktum är att det inte spelar någon roll enligt statens Missouris lagar. Polisen har rätt att skjuta även en obeväpnad person om han betraktas som farlig för andra.

Påverkar demonstranterna

Det är svårt att avgöra hur länge oroligheterna i Ferguson varar. För tillfället har bland annat 2.200 soldater ur Missouris nationalgarde lyckats hålla våldet nere.

Men frågan är hur det stora nationella stödet för frågan påverkar demonstranterna i Ferguson.

Fortfarande sitter ju de – vita – makthavare kvar som de protesterande anser har räddat den skjutande polismannen från straff. Fortfarande finns samma grunder för att protestera som tidigare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.