Ukrainas president Petro Porosjenko kommer nu med ett förslag till lagändring som kan ses som en politisk eftergift för att blidka de proryska separatisterna i landet.

Porosjenko vill ändra grundlagen

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Petro Porosjenko lägger fram ett förslag om grundlagsändringar till landets parlament, skriver AFP.

Ändringarna innehåller en decentralisering av makten i Ukraina och en viss mån av autonomi till de olika regionerna i landet – en politisk eftergift för att blidka de proryska separatisterna som driver ett uppror i östra Ukraina.

Tvivelaktigt eldupphör

Samtidigt vilar ett skakigt veckolångt eldupphör i Ukraina som är planerat att gå ut på fredag morgon. Eldupphörets effektivitet har dock varit tvivelaktigt, strider har rapporterats nästan dagligen och båda sidor har anklagat motståndaren för att ha brutit mot det.

Krimkonflikten

Den internationella aspekten av konflikten gör sig samtidigt påmind och USA:s utrikesminister John Kerry sade på torsdagen att Ryssland bara har ”timmar” på sig att visa att man aktivt arbetar för att avväpna rebellerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet