Ungdomar festar i Magaluf på den spanska ön Mallorca. Foto: Alamy.

Ny lag efter sexskandal i charterort

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en video där en flicka har sex med över 20 personer spridits i sociala medier stiftas en ny lag i Magaluf.

Den senaste veckan har charterorten Magaluf på Mallorca, som redan har ett rykte om sig att var en festort där unga dricker stora mängder alkohol, fått ytterligare sämre rykte. En video cirkulerar på sociala medier som sägs visa en 18-årig flicka som utför sexuella handlingar med över 20 olika män.

Videon är en i raden av skandaler från den spanska ön som bara för några veckor sedan försökt minska festandet genom att förbjuda offentligt drickande.

Den senaste skandalen skedde under en organiserad krogrunda där en arrangör tar en större grupp människor runt på olika pubar och klubbar och där det ofta konsumeras stora mängder alkohol.

Ny lag

Händelsen har fått myndigheter att reagera igen och de utfärdar nu en ny lag som ska begränsa krogrundorna.

– Den nya lagen är ett utryck för ilskan mot beteendet i en video som cirkulerar i sociala medier, säger borgmästaren Manuel Onieva, enligt The Telegraph.

Speciella jackor

Det kommer krävas licenser för att arrangera en krogrunda och krogrundorna ska begränsas till max 50 deltagare. Gruppledarna måste ha speciella jackor på sig så att polisen ska ha bättre koll på grupperna och gruppledarna får ett större ansvar för deltagarnas beteende.

Borgmästaren hoppas att den nya lagen och flera tidigare försök att stävja festandet ska fungera så att orten ska få ett bättre rykte. Han menar att den senaste skandalen beror på en enskild arrangör.

– Det är oerhört tråkigt att oansvarigt beteende från en arrangör ska riskera allt vårt hårda arbete, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.