Ny president i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Adli Mansour har utsetts till Egyptens tillfällige president.

Adli Mansour utsågs till ordförande för författningsdomstolen för två dagar sedan och svor tidigare i dag eden för den befattningen.

Inte långt därefter svor han eden som tillfällig president, en befattning det är tänkt att ska ha under den av militären ledda övergångsperioden.

Oro i Egypten

Mansour är en 67-årig trebarnsfar som studerat på en av Frankrikes mest ansedda högskolor, Ecole Nationale de l'Administration, berättar tv-kanalen al-Jazira.

Han var i många år domare under förre presidenten Hosni Mubaraks tid vid makten.

För bara två dagar sedan utsågs Mansour till chef för författningsdomstolen av den nu störtade presidenten Muhammad Mursi.

”Inriktningen korrigerad”

Mansour sa på förmiddagen at han planerar för nya val men han nämnde inte när de ska hållas.

Han sa också att Egypten har ”korrigerat inriktiningen för landets ärorika revolution” genom massprotesterna mot Mursi, protester som ledde till dennes fall.

Den nye presidenten berömde också medierna för att de avslöjat förra regimens misslyckanden.

Muslimska brödraskapet

Adli Mansour nämnde också Muslimska brödraskapet, den störtade presidenten Mursis främsta politiska stöd.

Enligt tidningen al-Ahram sa Mansour att Muslimska brödraskapet är ”en del av nationen”. Han bjöd in brödraskapet att delta i ”bygget av landet”.

Order om gripande

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån Reuters att åklagare utfärdat en order om att Muslimska brödraskapets högsta chef Muhammad Badie ska gripas, liksom hans närmaste man Khairat el-Shater.

Reuters hänvisar till källor inom rättsväsendet.

el-Shater var brödraskapets första val av kandidat inför presidentvalet i fjol men han diskvalificerades och ersattes av Mursi.

Enligt brittiska tidningen The Guardian har det nya militärstyret i Egypten utfärdat arresteringsorder för totalt omkring 300 medlemmar i Muslimska brödraskapet.

Överflygningar

Strax innan Mansour installerades gjorde egyptiskt stridsflyg flera överflygningar över Kairo. Fjorton flygplan i V-formation svepte över stadens centrum, följda av ytterligare nio som på låg höjd lämnade rökspår i färgerna rött, vitt och svart – samma som den egyptiska flaggans.

Fakta: Adli Mahmud Mansur

Juristen Adli Mahmud Mansur var helt ny som ordförande i Egyptens författningsdomstol när han blev tillförordnad president efter det att Muhammad Mursi avsatts av militären den 3 juli.

Den 67-årige trebarnsfadern är utbildad vid Frankrikes främsta elitskola, Ecole Nationale d'Administration (ENA).

Han tjänstgjorde som domare i Egypten under Hosni Mubaraks tid som president.

Mansur ska enligt planerna stanna kvar på posten som statschef tills ett nytt presidentval har hållits.

Eftersom Egyptens författning nu har upphävts har han som tillförordnad president långtgående befogenheter. (TT-AFP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Egypten

Mer i ämnet