Polisen i Oslo höll en ny presskonferens med anledning av terrorhotet mot Norge.

”Oslo är en av de mest sårbara platserna”

Uppdaterad
Publicerad

Ett ”trovärdigt” terrorhot har riktats mot Norge, och huvudstaden är en av de mest sårbara punkterna i landet vid en eventuell attack. – Vi kan inte garantera människors säkerhet, säger Johan Fredriksen vid Oslo polisdistrikt.

Polisen i den norska huvudstaden förbereder sig för att förebygga – och eventuellt hantera – ett kommande terrordåd. Det berättar Johan Fredriksen, stabschef vid Oslo polisdistrikt, under en presskonferens.

– Polisen kan inte garantera människors säkerhet, men vi kan sätta in åtgärder som kan begränsa farorna.

Terrorhot mot Norge

Oslopolisen blev informerad om terrorhotet under gårdagen. Arbetet med att identifiera och hantera terrorhotet pågår nu enligt polischefen både innanför och utanför landsgränserna.

– Det är klart att det här hotet är mer allvarligt än vad vi sett tidigare, säger Fredriksen.

Vill inte skapa rädsla

Oslo är, säger polischefen, en av de mest sårbara platserna. Både på grund av antalet människor som bor där, men även viktiga platser och knutpunkter i staden.

Polisen har tagit till åtgärder för att kunna svara snabbare på ett eventuellt terrordåd om Oslo skulle vara målet. De samarbetar med flera andra enheter och har bett om förstärkning från det norska försvaret.

– Vår största utmaning nu är att lägga oss på en säkerhetsnivå som inte stigmatiserar grupper och skapar rädsla.

”Polisen är redo”

Trots hotet säger Johan Fredriksen att människor i Oslo ska bete sig som vanligt, att verksamheter och planerande arrangemang ska fortsätta. Han säger att polisen har förberett sig ordentligt, och har läget under kontroll.

Bland annat hålls Norway Cup, en av världens största fotbollsturneringar för ungdomar, i Oslo mellan den 27 juli och 2 augusti. Johan Fredriksen säger att han har stor förståelse för att många föräldrar tvekar på att låta sina barn delta i turneringen.

– Baserat på den information vi har nu är det tryggt att skicka barnen till Norway Cup.

Polischefen säger att det ligger en stor utmaning i att hantera ett hot som är trovärdigt, men inte specifikt.

– Budskapet till en eventuell motståndare är att polisen är beredd, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet