Foto: TT

Närmare 100 hus brann ner i norska Flatanger

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 90 byggnader tros ha brunnit ned i kommunen Flatanger vid norska kusten norr om Trondheim. Ett stort antal hus befaras gå förlorade.

De 33 boende i området har evakuerats och befinner sig i säkerhet. Inga människor uppges ha skadats.

Stark blåst i området har gjort att branden lättare kunnat sprida sig.

Branden bröt ut på måndagskvällen vid 22.30-tiden och fick snabbt fäste. Under tisdagsförmiddagen rapporterades att byarna Hasvåg och Småværet, som ligger på samma halvö i Flatanger, stod i brand.

Kritisk linje

Brandbekämparna har bestämt sig för en gräns, ”en linje”, som elden inte får passera.

– Vi har god kontroll på branden. Den närmar sig den kritiska linje som brandväsendet satt där branden ska stoppas. Sprider den sig över den linjen förlorar vi kontrollen över branden igen, säger polisens insatsledare Morten Heggdal till Adresseavisen.

Vindförhållandena i brandområdet är nu så pass bra att fyra helikoptrar kan sättas in i brandbekämpningen, rapporterar NTB. Tre räddningsarbetare har under natten sänts till läkare efter att ha utsatts för rök, men deras tillstånd uppges inte vara allvarligt.

Vid 16-tiden rapporterade NRK att omkring 90 byggnader tros ha brunnit ned.

Senare meddelade polisen att brandområdet i Flatanger nu är under kontroll – om än inte släckt – och att det faktum att försvaret kunnat använda en av sina helikoptrar för övervakningen varit en starkt bidragande orsak.

Polis och räddningstjänst räknar att alla fyra helikoptrar ska delta i släckningsarbetet under morgonen och förmiddagen.

När läget var som var som dystrast befarade polisen att 139 byggnader skulle gå förlorade eftersom inget släckningsarbete var möjligt under förmiddagen. Av dessa byggnader är dock nu omkring 50 utom fara, rapporterar tidningen Verdens Gang.

Lägger området under is

Vid 14.30-tiden började civilförsvaret islägga området för att hindra branden att spridas inåt land. 

– Civilförsvaret har borrat sig genom isen innerst på halvön och sprutar nu ut vatten för att islägga terrängen och på så sätt stoppa branden från att spridas, säger brandbefälet Olav Skaret till Verdens Gang.

Strax före klockan 14 lyckades dessutom brandmanskapet komma in i Småværet.

– Situationen ser mycket bättre ut nu härifrån båten. Det verkar som det brinner mindre, sade Tor Helge Waagø, kapten på räddningsfartyget RS Harald V, till tidningen.

Totalt 70 personer deltar i släckningsarbetet.

– Släckningsarbetet kommer att ta flera dagar, säger insatsledare Olav Skaret till Adresseavisens reporter på plats.

”Allt är jämnat med marken”

Det hårda vinden och att elden fått fäste i den torra vegetationen av ljung och gräs har givit branden stor spridning.

– Allt är jämnat med marken i Hasvåg, sade Hans Petter Hauko vid den lokala brandkåren.

– Det är väldigt dramatiskt. I värsta fall brinner hela halvön ned, sade ordförande i den lilla kustkommunen Flatanger till NRK tidigare i dag.

Enligt NRK är risken stor för att mobilmasterna i området förstörs av elden, vilket skulle innebära att telefonförbindelserna till området helt upphör – något som i sin tur avsevärt skulle försvåra släckningsarbetet.

Fartyg på väg

På grund av den hårda vinden är det omöjligt att använda helikoptrar i släckningsarbetet. Enligt Adresseavisen finns flera helikoptrar på plats men de har ännu inte kunnat användas fullt ut.

Däremot kan de tjäna som övervakningsplattform, uppger räddningstjänsten för Adresseavisen.  

Kustbevakningsfartyget ”KV Bergen” är på väg till Flatanger och beräknas vara framme vid 20-tiden i kväll, uppger norska försvaret för NRK.

Fartyget har vattenkanoner och kan också hjälpa till med att transportera människor och utrustning.

Gnistor från kraftledningar

Orsaken till branden är ännu oklar men enligt ögonvittnen kan det vara gnistor från en kraftledning som startade branden.

– Utifrån vittnesuppgifter har vi en preliminär uppfattning om att det är gnistor från en kraftledning som fallit ned på marken och antänt gräset, säger räddningsledaren Johnny Olsen till NRK.

Gnistorna tros ha uppstått genom att den starka vinden fått högspänningsledningarna att slå mot varandra.

Andra branden på en vecka

Branden är den andra stora i Norge på bara drygt en vecka.

Vid branden i Lærdal på norska västkusten fick hundratals personer uppsöka sjukhus och ett 30-tal byggnader förstördes, bl.a. gamla trähus som tillhör Nordens viktigaste kulturarv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.