Sörjande efter morden i universitetsstaden Isla Vista. Trots dådet kommer inte vapenlagarna att ändras, menar SVT:s korrespondent Stefan Åsberg. Foto: TT/SVT

Ny vapendebatt – men inget kommer ske

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige misstänkte gärningsmannen köpte sina tre vapen lagligt innan han sköt tre personer och knivmördade tre andra. Dådet gör att debatten kring vapenlagarna blossar upp på nytt. Men inget kommer att ske, förklarar SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg. – Frågan är för känslig för politikerna att ta i, säger han.

Varje gång en vansinneskjutning sker i USA höjs rösterna för att ändra de liberala amerikanska vapenlagarna. Pappan till ett av offren i gårdagens massmord i Isla Vista gick till attack mot politikerna som vägrar att ta i frågan.

– Min son dog på grund av fega oansvariga politiker och NRA (den amerikanska vapenorganisationen, red. anm). Man talar om rätt till vapen. Men min sons rätt att leva då? När ska det här vansinnet ta slut?, sade fadern enligt The Telegraph.

Massmord i Kalifornien

Känslig fråga i kongressen

Men vapenlagarna kommer inte att ändras, trots upprepad kritik från anhöriga, menar Stefan Åsberg.

– Det är en otroligt känslig fråga i kongressen. Obama har försökt lyfta frågan flera gånger men debatten har alltid dött ut. Demokrater i konservativa delstater vågar inte slåss för frågan, av rädsla för att inte bli omvalda.

Efter dådet på Sandy Hook Elementary School i Newtown, där 20 barn och sex vuxna sköts till döds av en före detta elev, ökade trycket på att skärpa vapenlagarna. Då svängde även en hel del republikaner i frågan om vapenkontroll.

– Anhöriga i Newtown var de som lyckats komma längst i sin påverkan. De lyckades nästan få politiker att ändra sig. Men inte ens då när en hel nation sörjde och fördömde dådet lyckades man, säger Stefan Åsberg.

NRA starkare

Han pekar på att det inte är rimligt att tro att vapenlagarna kommer att ändras – eftersom att rätten att försvara sig är så stark i den amerikanska grundlagen och strider mot den grundläggande friheten. 

– Den amerikanska vapenorganisationen NRA är starkare än alla vapenmotståndare, säger Stefan Åsberg.

Uppmärksammade dödskjutningar i USA

Sandy Hook, Newtown, Connecticut:

20 barn och 7 vuxna dödades av en före detta elev på Sandy Hook Elementary School i staden Newtown, Connecticut. Den 20-årige skytten begick sedan självmord. Ett av dödsoffren var hans egen mamma.

Aurora, Colorado:

Den 20 juli 2012, under premiären av filmen ”The Dark Knight Rises” i staden Aurora, öppnade en maskerad gärningsman eld inne i biosalongen. Tolv personer dödades och knappt 60 skadades.

Oakland, Kalifornien:

Den andra april 2012 sköts sju personer till ihjäl av en gärningsman på Oikus-universitetet i staden Oakland i Kalifornien.

Virginia Tech-universitetet:

På morgonen den 16 april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 32 personer och skadade minst 23 andra på universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia. Gärningsmannen begick därefter självmord. Offren var studenter och lärare på universitetet.

Northern Illinois-universitetet:

14 februari 2008 sköt en gärningsman ihjäl fem personer och skadade över 20 inne i en stor undervisningssal på Northern Illionois-universitetet nära Chicago. Gärningsmannen, som var en student på skolan, tog sitt liv.

Red Lake, Minnesota:

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

Columbine High School, Littleton, Colorado:

USA:s kanske mest uppmärksammade skolmassaker skedde på Columbine High School i Colorado i april 1999. Två tonåringar sköt ihjäl tolv elever och en lärare och skadade 24 andra innan de begick självmord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Kalifornien

Mer i ämnet