Hundratals blommor har lämnats på de platser där människor föll offer för terrorattacken i helgen. Foto: TT

Ny vardag i Danmark efter helgens terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Flaggorna viftar på halv stång och i centrala Köpenhamn patrullerar tungt beväpnad polis. Helgens terrordåd kommer att prägla danskarna en lång tid framöver, säger SVT:s korrespondent Bernard Mikulic på plats i Köpenhamn.

Ett terrorattacken som skakade Danmark i helgen vaknade danska folket upp till en ny vardag.

– Folk cyklar till jobbet, och barnen ska gå skolan igen. För barnen är det första dagen efter vinterlovet. Det blir en stor uppgift att prata med barnen och förklara de händelser som har chockat hela landet, säger han, säger SVT:s korrespondent Bernard Mikulic.

Terrordåden i Köpenhamn

Vid synagogan i Nörreport i centrala Köpenhamn, där en person sköts ihjäl på söndagen, är det fortfarande stor polisnärvaro. Polisbussar patrullerar gatorna och poliserna bär tung beväpning.

”Rädslan sätter sig i huvudet”

Även om många är rädda i dag kom terrordåden inte helt oväntat för danskarna, säger Bernard Mikulic.

– Danmark har varit utsatt för hot sedan Muhammedteckningarna och den danska polisen har avvärjt flera ganska allvarliga terrorattentat. Men det är en process innan man kan gå tillbaka till någon form av normalitet. Rädslan sätter sig i huvudet på folk och det här kommer att prägla Danmark för lång tid framöver.

Minneshögtid för att hedra offren

Under dagen kommer många byggnader att flagga på halv stång. Klockan 20.00 i kväll hålls en stor minneshögtid vid kulturhuset Krudttönden där det första terrordådet skedde. Mötet ska hållas för att hedra dem som dödats och skadats, och som en hyllning till det fria ordet och yttrandefriheten.

Mer än 12.000 personer har via Facebook sagt att de kommer att delta. Det gör även statsminister Helle Thorning-Schmidt, Sveriges statsminister Stefan Löfven och en lång rad europeiska politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet