Miniubåten Bluefin 21. Foto: TT

Nya bakslag i sökandet efter MH370

Uppdaterad
Publicerad

Mysteriet med det försvunna planet MH370 blir bara större. Sökandet har drabbats av nya bakslag. – Hittar vi inte vraket så slutar vi, omgrupperar och överlägger, säger Australiens premiärminister Tony Abbott till AFP.

Miniubåten Bluefin 21 som sedan i måndags sökt efter det försvunna malaysiska planet MH370 fortsätter att söka av havsbottnen i Indiska oceanen.

Efter att två försök misslyckats, bland annat på grund av tekniska svårigheter, kunde ubåten på det tredje försöket genomföra ett fullt arbetspass i jakten på planet som försvann den 8 mars.

Malaysiskt plan försvann

Den data som hittills analyserats har inte gett några viktiga ledtrådar, enligt den australiska ledningscentralen Joint Agency Coordination Centre (Jacc).

Inga signaler på en vecka

Ett stråk olja som tidigare hittats visade sig varken vara flygmotorolja eller hydraulolja och signalen från den svarta lådan har inte hörts på en vecka.

– Vi tror att sökningen med ubåt kommer att vara klar inom en vecka, säger Tony Abbott och menar att experter snart borde ändra sitt sökområde.

Malaysias försvarsminister, Hishammuddin Hussein, har utlovat ett fortsatt sökande även om det kan bli en paus för att omgruppera eller byta område.

– Letandet kommer alltid att fortsätta, det är bara en fråga om på vilket sätt, säger han till Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet