Ny kinesisk lag – besök dina föräldrar!

Uppdaterad
Publicerad

För att säkerställa att Kinas äldre får hjälp av sina barn inför landet nu besökstvång.

En ny kinesisk lag kräver att vuxna ska besöka sina åldrande föräldrar ofta. Annars har föräldrarna rätt att stämma sina barn, skriver nyhetsbyrån AP.

Lagen specificerar dock inte hur ofta som föräldrar kan förvänta sig besök.

Åldrande befolkning

Skälet till den till synes egendomliga lagen är att en stor del av Kinas befolkning är äldre, en av åtta eller nära 167 miljoner människor, är över 60 år och andelen ökar snabbt.

På fem decennier har den förväntade livslängden ökat från 41 till 73 år och det råder också brist på fungerande äldreboenden i landet.

Därför är tanken med lagen att äldre, som inte får stöd eller hjälp av sina barn, ska kunna ta till rättsliga åtgärder mot sina barn.

Tvingades bo i svinstia

Lagen kommer efter flera uppmärksammade fall om äldre i Kina som övergivits eller vanvårdats av sina barn. Tidigare i december rapporterade statlig kinesisk media om en äldre dam i 90-årsåldern vars son tvingade henna att bo i en svinstia i två år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.