Ambassader stängs efter ny karikatyr

Uppdaterad
Publicerad

Den franska veckotidningen Charlie Hebdo publicerade idag karikatyrer av profeten Muhammed.

Framsidan på tidningen som kom ut i dag pryddes av en teckning på en muslim i rullstol, körd av en ortodox jude, och texten ”Driv inte med oss”. Inne i tidskriften fanns fler teckningar som bland annat visar profeten Muhammed i ”vågade situationer”, rapporterar tidningen Le Monde.

När det stod klart att tidningen skulle publicera bilderna sade man att bilderna skulle ”chocka dem som vill bli chockade”.

-Vi gör karikatyrer av alla, varje vecka, men när vi gör det med profeten så kallas det för provokation, försvarade sig chefredaktören Stephane Charbonnier i fransk tv igår.

Charlie Hebdo har flera gånger tidigare varit i liknande blåsväder. 2006 publicerade tidskriften de tolv teckningar som danska Jyllands-Posten tidigare publicerat. I november 2011 förstördes merparten av redaktionen av en inkastad brandbomb, sedan det blivit känt att ytterligare Muhammed-karikatyrer skulle publiceras.

”Olja på elden”

Frankrike kommer av säkerhetsskäl att stänga ambassader och skolor i ett 20-tal länder på fredag, uppger franska UD. Utrikesminister Laurent Fabius menar att tidningen gjort en bedömningsmiss genom att publicera bilderna, vilket är att kasta ”olja på elden”, skriver Le Figaro.

-I Frankrike gäller yttrandefrihetsprincipen, och vi bör inte undergräva den. Men i sammanhanget, med tanke på denna idiotiska film, denna absurda video som spridits, finns det starka känslor i omlopp i de muslimska länderna, säger Fabius enligt tidningen.

Samtidigt rapporterar Charlie Hebdo att deras hemsida hackats.

Frukar våld

Med anledning av de publicerade bilderna valde idag Frankrike att skärpa bevakningen vid sina ambassader och andra institutioner.

– Jag har naturligtvis utfärdat instruktioner om att särskilda säkerhetsåtgärder ska vidtas i alla de länder där det här skulle kunna innebära problem, säger utrikesminister Laurent Fabius enligt AFP.

Enligt franska medier ska det färska numret av Charlie Hedbo sälja mycket bra.

-Jag fick tio exemplar och i vanliga fall tar det mig hela veckan att sälja dem, tyvärr. Men i dag har jag bara en kvar, säger en kioskägare i Paris till tidningen Le Monde.

Bedömare fruktar att bilderna kommer att utlösa våldsamma protester i Europa. Samtidigt har nya protester mot den USA-producerade Muhammedfilmen brutit ut i östra Afghanistan. Omkring 1 000 demonstranter, de flesta universitetsstudenter, skanderar ”Död åt Amerika” när de blockerade en viktig väg mot Kabul.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.