Franska staten har dragit tillbaka subventioner av den senaste generationens p-piller. Foto: Scanpix

Nya p-piller orsakar stämningsstorm

Uppdaterad
Publicerad

29 kvinnor har dött i Sverige av p-pillers biverkningar senaste decenniet.

I Frankrike debatteras nu riskerna med pillren, och en stämningsansökan har lämnats in. Dessutom drar staten tillbaka subventionerna för den typen av p-piller.

I Frankrike är debatten het just nu om riskerna med den så kallade tredje generationens p-piller. Förutom stämningsansökan som lämnades in i mitten av december är ytterligare ett 30-tal på gång från kvinnor som drabbats av blodpropp. Staten drar nu tillbaka subventionerna till den här typen av p-piller.

Aléxandra Monin halkar numera alltid lite efter sina man och sina barn. Efter en blodpropp i ena lungan för ett år sedan blir hon lätt trött och andfådd. Hon har också utvecklat astma.

– Jag orkar inte lika mycket som förut, säger hon när hon når fram till sin man och sin son Valentin hemma i trädgården i Doncourt les Conflans utanför Metz.

Hon har fått sluta sitt arbete som ambulansförare på grund av de tunga lyften.

”Hade inga andra riskfaktorer”

Det var när Valentin, deras andra pojke, kommit som hon började med en ny typ av p-piller. De gamla mådde hon illa av och humöret påverkades kraftigt.

Efter sju månader med de nya pillren – dagen före nyårsafton 2011 – kom proppen.

– Jag hade inga andra riskfaktorer, jag rökte inte och ingen i släkten hade fått propp förut. Så de misstänkte starkt p-pillren, säger hon.

”De kände till riskerna”

Den första stämningsansökan mot läkemedelsföretag kom in för en knapp månad sedan. Aléxandra Monin är en av ytterligare ett trettiotal fall av kvinnor som inom kort ska lämna in stämningar. Alla har de använt tredje eller fjärde generationens p-piller och fått proppar, tre av dem har avlidit.

– De kände till riskerna, säger hon.

Sedan den första stämningsansökan har debatten i Frankrike varit het om riskerna. Hälsoministern meddelade häromdagen att staten drar in subventionerna till kvinnor som använder de här p-pillren redan i mars. Ett helt halvår tidigare än planerat. Målet är att minska användingen.

– De är fortfarande ett alternativ för kvinnor som inte tål andra p-piller. Men man måste vara medveten om riskerna, säger Bernard Delorme på ANSM, Myndigheten för medicinsk säkerhet.

29 har dött i Sverige

Här hemma i Sverige har 29 kvinnor dött under det senaste decenniet efter biverkningar från p-piller. Hur många av dem som ätit de nya pillren är oklart, men faktum är att risken för att drabbas av blodpropp är högre med dem jämfört med de gamla p-pillren.

Under perioden har Läkemedelsverket fått in 202 biverkningsrapporter om blodproppar i lungorna.

På Läkemedelsförsäkringen är man bekymrad över utvecklingen:

– Det är väldigt tragiskt att vi fortfarande får så många fall av unga kvinnor som skadas av p-piller, säger vd Anders Öhlén.

Professor Viveca Odlind på Läkemedelsverket gästade Aktuellt på måndagskvällen för att kommentera frågan:

– Vi har haft en rekommendation sedan rätt länge i Sverige att man ska börja med de gamla pillren för de har lägst risk. Men den totala risken är väldigt låg för att man ska drabbas av en propp, säger hon och fortsätter:

– P-piller ökar risken en liten liten aning. Att bli gravid och få barn ökar också risken för en propp. Det finns inget tillfälle då det inte finns risk alls.

I sammanhanget bör man dock nämna att även den äldre typen av p-piller, andra genrationens p-piller har en förhöjd risk för blodpropp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.