Proryska rebeller vaktar platser där internationella utredare ska ta sig in till vraket från MH17. Foto: TT

Nya strider kring flygplansvrak

Uppdaterad
Publicerad

Strider mellan ukrainska regeringsstyrkor och proryska separatister har än en gång hindrat internationella utredare från att nå vrakplatsen för det förmodade nedskjutna passagerarflygplanet MH17.

Ett team av australiska och holländska utredare övergav sina planer på att nå flygplansvraket efter störtade MH17 i östra Ukraina för tredje dagen i rad på tisdagen på grund av strider i området, skriver AFP. Striderna fortgår trots att rebellerna i måndags erkände att de förlorat kontrollen över delar av vrakområdet.

– Skeendet är väldigt flytande för tillfället. Någon som har kontroll över vraket har det inte säkert några timmar senare, sade Michael Bociurkiw, talesperson för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), enligt AFP.

Krimkonflikten

Många döda

De intensiva striderna i östra Ukraina skördar fler offer, många av dem civila. Lokala myndigheter uppger enligt Reuters att minst 14 personer – varav fem barn – dödades i strider i staden Horlivka där den svenska medborgaren Sölve Nilsson hålls fången av separatister.

En färsk FN rapport säger att över 1.100 personer dödats i våldsamheterna i östra Ukraina, men andra källor menar att konflikten varit långt mycket blodigare. Rebellkällor säger att så många som 7.400 ukrainska soldater dödats men enligt den ukrainska regeringen handlar det om färre än 1.500, skriver Reuters. FN säger att det är särskilt oroande att båda sidor använder sig av tunga vapen, som artilleri, stridsvagnar, raketer och missiler i bebyggda områden.

Enligt rapporten anser FN att både den ukrainska regeringen och de proryska separatisterna inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra att civila dödats.

– Båda sidor måste anstränga sig för att förhindra att ytterligare civila dödas eller skadas. Striderna måste upphöra, säger Navi Pillay som är FN-kommissarie för mänskliga rättigheter.

Ryska myndigheter säger att rapporten är inhuman och tillbakavisar informationen.

Rysk närvaro

Amerikanska företrädare sade på måndagen att en rysk invasion i Ukraina fortfarande är osannolik men att den förefaller mer trolig nu än för bara några veckor sedan.

– Vi ser en påtaglig återuppbyggnad av ryska styrkor längs gränsen, eventuellt positionerar det Ryssland för ett så kallad humanitärt eller fredsbevarande ingripande i Ukraina, sade Antony J Blinken, USA:s biträdande nationelle säkerhetsrådgivare enligt tidningen New York Times.

USA och EU är ense om att utvidga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland, samtidigt som oron ökar för att Moskva ökar sin inblandning i konflikten i Ukraina.

Enligt New York Times riktar åtgärderna in sig på finanssektorn, energisektorn och den militära sektorn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet