SVT:s utrikesreporter Henrik Silver befinner sig på plats i Singapore. Foto: TT/SVT

Misstänkta delar är inte från det saknade planet

Uppdaterad
Publicerad

De föremål som sökande plan sett 112 mil från den plats där Air Asias flight QZ8501 tappade sin kontakt kommer inte från det försvunna planet. Sökandet från luften har avslutats för dagen efter att mörket lagt sig över Javasjön.

Delarna som australiska plan siktat i Javasjön kommer inte från det försvunna planet säger Indonesiens vicepresident Jusuf Kalla. Indonesiska myndigheter uppger att färjetrafiken i området har fått i uppgift att hjälpa till i sökarbetet.

Föremålen som upptäcktes nära ön Nangka gav hopp om att hitta planet. Vädret har under dagen varit bra med klar sikt men nu har kvällens mörker kommit och man har avslutat sökandet från luften.

Försvunnet Air Asia-plan

Allt hopp ute

Man betraktar nu allt hopp som ute, konstaterar SVT:s utsände Henrik Silver, på plats i Singapore.

– Man arbetar nu efter huvudteorin att vädret spelade en avgörande roll för att den här olyckan kunde inträffa, säger Henrik Silver.

– Däremot vet man ännu inte om planet har brutits sönder eller om det har råkat ut för nedisning, som kan ha påverkat instrument eller kontroller på något sätt. Det man kan konstatera är att händelseförloppet tycks ha gått väldigt snabbt.

Räddningschefen Soelistyo konstaterade vid en presskonferens att Indonesien inte har rätt utrustning, som undervattensfarkoster, för att hämta upp planet ur havsdjupet. Därför kommer utrikesdepartementet att kontakta länder som erbjudit hjälp, som USA, Storbritannien och Frankrike, fortsätter han.

Anhöriga söker klarhet

Upprörda släktingar till passagerarna tillbringade natten i Surabaya i hopp om att få klarhet i vad som skett.

– Min bön är att jag verkligen, verkligen hoppas att det kommer nyheter om människorna ombord. Vad det än är, är det viktiga att vi vet var de är just nu, säger en anhörig.

En indonesisk familj klarade sig som genom ett mirakel när de kom för sent och missade avgången.

– Kanske är det Guds plan att jag och min familj inte fanns med på planet, säger mamman i familjen till AFP.

Försvann från radarn

Planet, en Airbus A320-200 med 162 personer ombord, försvann från radarn under en flygning mellan Surabaya i Indonesien och Singapore natten till söndagen svensk tid. Strax innan kontakten bröts hade piloterna bett flygledarna att få flyga en ny rutt för att undvika dåligt väder, en begäran som avslogs eftersom det hade medfört risk för kollision med ett annat plan.

Singapore, Malaysia och Australien bistår med flyg och fartyg i sökandet.

– Det finns enorma resurser i området, och nu sätts också ett särskilt ubåtsjaktsflygplan från Australien in, ett plan som har särskild utrustning för att plocka upp signaler under ytan, säger Henrik Silver.

– Till skillnad från det område där ett plan från Air Malaysia försvann tidigare i år är det relativt grunda vatten i det område där man nu söker, och signalerna från planets svarta låda bör kunna tas emot. Det handlar också om ett relativt begränsat område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnet Air Asia-plan

Mer i ämnet