Gudstjänstbesökare i Buenos Aires jublar efter beskedet. Foto: Scanpix

Nye påven hyllas som hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte ofta en katolsk mässa avbryts av rungande applåder, men det hände i går. Mitt under gudstjänstfirandet i Buenos Aires, kom nyheten att Argentina, och Sydamerika, fått sin förste påve.

Valet av ny påve väcker stor glädje i Argentina och är också en källa till nationell stolthet. Argentina har många år av ekonomiska och politiska problem bakom sig, och behovet av en nationalhjälte är måhända större än vanligt.

SVT:s korrespondent Bosse Lindwall var på plats i Buenos Aires när beskedet kom:

Ny påve vald

– Först var det en förstummad förvåning, och sedan utbröt jublet. Det är ett religiöst, men också nationalistiskt jubel.

Hyllades i hemförsamlingen

I Franciskus gamla hemförsamling i Buenos Aires stora katedral vid Plaza de Mayo, samlades troende för att hylla sin nye påve.

– Jag är väldigt rörd. Jag kan inte sluta gråta, sa Leonarda Candia som kommit till katedralen för att hylla Franciskus.

En annan församlingsmedlem berättar om sina egna minnen av kardinal Jorge Mario Bergoglio:

– Kardinal Bergoglio döpte på sin tid min son. Vi litar på att han ska göra allt han kan.

En man med humor

Den nye påven tycks vara en man med humor. Hans första ord från balkongen på Peterskyrkan handlade om att de övriga kardinalerna denna gång måste söka sig till världens ände för att finna en ny påve, och när han skålade med de övriga 114 kardinalerna efter att ha blivit vald, lär han ha gjort det med orden ”Må Gud förlåta er!”

Reaktionerna från övriga världen är försiktigt optimistiska. USA:s president Barack Obama konstaterade att Franciskus ”som en förkämpe för de fattiga och svaga bland oss bär vidare det budskap om kärlek och medkänsla som har inspirerat världen i mer än två tusen år”.

Konservativ syn på homosexuella

En av få som paradoxalt nog kanske känner mer än glädje idag, är Argentinas president Cristina Kirchner, som flera gånger hamnat i konflikt med dåvarande kardinal Bergoglio gällande hans konservativa syn på homosexuellas rättigheter.

Efter att ha firat med de andra kardinalerna i går kväll, valde Franciskus själv att nobba vatikanens limousine och istället hoppa på sista bussen tillbaka från vatikanens ”hotell” Casa Santa Marta. En gest som stämmer väl överens med hur han beskrivs: varm, humoristisk och enkel, men också konservativ även jämfört med många av sina bröder bland kardinalerna.

Den nye påvens utmaningar

SVT:s korrespondent i Rom, Kristina Kappelin, ser en rad utmaningar för den nyvalde påven.

– Det handlar förstås om att ta tag i de många sexskandalerna, men också om problemen med den slutna påvliga administrationen och om att flytta fram kyrkans positioner i Latinamerika där den hotas av olika protestantiska frikyrkor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny påve vald

Mer i ämnet