Foto: Scanpix

Nyktra norska ungdomar deprimerade

Uppdaterad
Publicerad

Unga norska vuxna som inte dricker alkohol är en problemgrupp. De är oftare ensamma och har sämre sexliv.

Det konstaterar en läkarstudie publicerad i Tidskrift for den norske legeforening.

De har högre dödlighet, är ensamma i högre grad och har större behov av sociala insatser än andra grupper. De har också ett mindre utvecklat sexliv än andra grupper av unga vuxna.

– Vi vet att de som inte dricker har en högre dödlighet än de som dricker lagom. Många tror att ett glas vin är bra för hjärtat. Men kanske finns det också andra orsaker, säger sociologen Willy Pedsersen, en av studiens upphovsmän.

Kristna

-Vid 21 års ålder var det 10 procent som aldrig hade druckit alkohol, vid 28 år hade andelen sjunkit til 5 procent. Många upplever sig som kristna. Men vid 21 år hade de också svagare sociala nätverk, det var mer ensamhet, och många hade inte haft sex. Vid 28 år fann vi dessutom ångest och depression i högre grad än hos andra, säger Pedersen.

En fråga som Willy Pedersen ställer sig är om det verkligen är alkoholen som dessa ungdomar saknar. Det kanske  snarare är vänner och ett bra sexliv.

De 2.000 deltagarna utsågs bland 15-åringar på 67 norska skolor. Ungdomarna följdes till att de fyllde 30 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.